HRVATSKI TOKSIKOLOG TVRDI: Praljak je mrtav jer LEKARI U HAGU NISU NA VREME REAGOVALI!

Hrvatski toksikolog Franjo Plavšić izjavio je da lekarska intervencija nakon trovanja Slobodana Praljka, po svemu sudeći, nije bila dovoljno brza, bez obzira na to o kojem je otrovu reč, prenose zagrebački mediji

Ističući da je brzina ključna u spasavanju života otrovanog pacijenta, posebno ako se ne zna o kojem se otrovu radi, Plavšić je dodao da je, čini se, prošlo previše vremena otkad je Praljak popio otrov do njegovog odlaska u bolnicu, pa je za intervenciju bilo prekasno.

Plavšić napominje da je i za najjači otrov koji se popije potrebno neko vreme da uđe u krv, odnosno postane smrtonosan, a za to vreme lekari mogu pomoći.

Plavšićeve reči o zakasneloj intervenciji potvrđuju podaci prema kojima je Praljak popio otrov u 11:30, a kola hitne pomoći navodno su stigla na Haški sud tek oko 12:30, dakle sat kasnije. Potom je stigao i tim za reanimaciju, a tek sat kasnije hitna je pomoć navodno odvezla Praljka u bolnicu.

– Kod trovanja je vrlo važno da pacijent što pre stigne u bolnicu kako bi mu se isprao želudac i primenila terapija koja će očistiti organizam od otrova. Među ostalim, u nekim se slučajevima primenjuje i dijaliza – objašnjava Plavšić.

Dodaje kako je verovatno sve moglo krenuti drugim pravcem da je Hitna odvezla Praljka do bolnice u roku od 15 do 30 minuta otkako je popio otrov. Iako se i dalje ne zna o kojem je otrovu reč, osim što je izvesno da je bio vrlo snažan, neke pretpostavke govore da je možda reč o cijanidu ili arseniku, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

Direktorka Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dr. Maja Grba-Bujević, kaže kako je u Hrvatskoj u gradskim sredinama u takvim hitnim slučajevima za dolazak hitne pomoći dovoljno desetak minuta.

– Na licu mesta radi se nužna reanimacija, a potom se pacijent što pre odvozi u bolnicu, s obzirom na to da su mogućnosti pomoći ekipe Hitne u takvim slučajevima ograničene – kaže ona.

Pročitajte još: HOJT LI PRIZNAO – SAD SPREMILE PLAN ZA BALKAN: Operacija ”Nadolazeća oluja” preti Zapadnom Balkanu, evo šta poručuje Hojt Li! (VIDEO)

GOTOVO JE – HAG ZAVRŠIO SA RADOM: Šešeljev sin podržao postupak hrvatskog ratnog zločinca – TUĐMAN JE ZLOČINAC! (FOTO)

HRVATI POLUDELI: Umalo tuča u Saboru zbog Haga i Praljkovog “samoubistva uživo”!

PENZIONERI UPUTILI ULTIMATUM SARAJEVU – IZVODE 100 000 GRAĐANA NA ULICE: Slijede najveći protesti u istoriji BiH, dolazi više od 100.000 ljudi ako …

Izvor: Tanjug

Top