HOJT LI PRIZNAO – SAD SPREMILE PLAN ZA BALKAN: Operacija ”Nadolazeća oluja” preti Zapadnom Balkanu, evo šta poručuje Hojt Li! (VIDEO)

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države su prisutne na Zapadnom Balkanu i imaju nameru da ostanu posvećene tom regionu, izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji.

 

“SAD su dugo prisutne na Zapadnom Balkanu i nameravamo da ostanemo tu ne zbog altruističkog instinkta već zato što nam je važno da Balkan uspe, da postane prosperitetno mesto”, rekao je Ji u sredu na konferenciji “Nadolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti”, koju je organizovao Atlantski savet u Vašingtonu.

Kako je istakao, važno je za Evropu, a važno je i za SAD, da se Zapadni Balkan razvije u prosperitetnije mesto. SAD će u tome pomoći, dodao je on.

Prema njegovim rečima, američka administracija je jasno pokazala ne samo rečima, već i delima, svoju posvećenost regionu.

FOTO: PEŽO PR

“Mi želimo da budemo dobar partner zemaljama regiona, ali i EU”, rekao je Ji i dodao da SAD ne žele da se nameću.

On je ocenio da politika strateškog strpljenja na Balkanu ne funkcioniše i da treba redefinisati partnerstva u tom regionu.

“Partnerstva bi trebalo da budu dvosmerna – uz očekivanje da međunarodna zajednica pruži finansijsku, tehničku, moralnu i drugu vrstu pomoći, a da lideri u regionu ispune svoje obaveze”, rekao je Ji.

“Pomoći ćemo gde smo poželjni, i verujemo da postoji uloga za sad, da možemo da damo pozitivan doprinos i to ćemo raditi”, rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, koji je postavljen za američkog ambasadora u Makedoniji.

Pročitajte još: SAD NE ŠALJU RAJSOVU NA BALKAN – TRAMP REŠAVA PITANJE KOSOVA: Ovo su uslovi koje traže od Srbije i vlasti u Prištini, čeka se reakcija Beograda!

JOŠ UVEK NEMA REAKCIJA IZ SRBIJE – EVO ZAŠTO VUČIĆ ĆUTI: Hrvatski veterani odaju počast Praljku – EVO KAKO SU GA ISPOŠTOVALI u Mostaru!

ŠOK U HOLANDIJI – EKSKLUZIVNO: Praljkov advokat otkriva, neverovatan preokret u Hagu – evo šta su rekli o presudi! (VIDEO)

USPEŠNO TESTIRALI RAKETU ”UBICU SAD” – KIM PRESREĆAN: ”Konačno smo potpuna nuklearna sila, pogađamo bilo koji deo Amerike” – panika u Vašingtonu! (VIDEO)
Izvor: Tanjug

Top