ŠOK U HOLANDIJI – EKSKLUZIVNO: Praljkov advokat otkriva, neverovatan preokret u Hagu – evo šta su rekli o presudi! (VIDEO)

Stvarno nemam ni najmanju ideju kako je moguće da neko unese otrov u sudnicu. Jedino što vas mogu podsetiti kako je Milošević isto imao svašta u zatvoru, jer je, u principu, bezbednost ista u pritvorskoj jedinici Sheveningena kao i u Tribunalu. Prema tome, ništa se, očigledno, od Miloševića promenilo nije, rekla je za Sputnjik Nataša Favo Ivanović.

 Prenosimo vam intervju potpunosti:

Da li postoji, po proceduri, neko ko bi mogao da odgovara u Haškom tribunalu zbog smrti Slobodana Praljka?

— O tome vam stvarno ne mogu trenutno govoriti, jer to se pitanje, naravno, postavilo odmah, moramo izvideti sve pravne mogućnosti. Naravno da bi neko trebalo da odgovara. Sad stvarno ne mogu ništa konkretno o tome reći, ali, po mom mišljenju, stvarno bi neko trebalo da odgovara i trebalo bi da se pokrene i pitanje odgovornosti i načina rada suda, ne samo unošenja otrova u sudnicu.

Da li ste danas bili u sudnici sa njim?

— Ja sam bila u sudnici, ali nisam ništa videla jer se to dešavalo iza mojih leđa.

Da li ste u kontaktu sa njegovom porodicom? Mi smo shvatili da njegova porodica nije bila prisutna danas u sudnici.

— Niko nije bio prisutan i on je nama rekao da uopšte ne dolazimo kod njega pre izricanja presude.

Kako vam je izgledalo njegovo psihičko stanje u poslednje vreme?

— Ja sam s njim imala vrlo malo direktnih kontakata. On je bio vrlo zahvalan klijent. Nije nas uopšte gnjavio, ako mu nešto pravno nije trebalo. Mene je on zvao za Novu godinu. Poslednji put sam ga videla i poslednji kontakt koji sam s njim imala je bila žalbena rasprava u trećem mesecu. Jutros sam ga u sudnici videla samo kad sam ga pozdravila.

Da li je neko viknuo i da je on otrov uzeo jutros?

— To sam ja rekla, jer mi se učinilo da je on to rekao. Ja sam prenela sudijama šta je on rekao kako bi se odmah reagovalo, ali ja sad stvarno ne mogu da vam potvrdim da li je on zaista to tako rekao ili se to meni tako učinilo.

Jeste li uopšte zvanično obavešteni da je Praljak mrtav?

— Ja imam tu informaciju kao i vi, dobila sam je kad sam izašla iz sudnice. Ne znam da li je proverena. Ja sam trenutno u vozu za Amsterdam jer imam avion za sat vremena, tako da ne znam da li je proverena, ali vrlo verovatno je istinita, s obzirom na to šta smo videli u sudnici.

Vi ste bili njegov advokat tokom celom ovog procesa?

— Samo u žalbenom postupku, nisam bila u prvostepenom.

Je li to bilo po dužnosti ili je to bio njegov izbor?

— Mene je glavni advokat zvao u predmet, pretpostavljam po njegovom izboru i po vlastitom izboru glavnog advokata, kog znam jako dobro iz Zagreba dok sam tamo radila.

Dugo ste advokat u Haškom tribunalu. Ovo danas je trebalo da bude poslednja presuda. Kako vam se čini rad Haškog tribunala svih ovih prethodnih godina?

— Ovo što se desilo danas, ono što se desilo pre sedam dana na Mladićevoj presudi, ono što se desilo na Miloševićevom inicijalnom suđenju, kad su mu prekinuli reč i isključili mikrofon, to su stvari koje na jednom međunarodnom krivičnom sudu ne bi smele da se događaju. Mislim da ti događaji dovoljno pokazuju kako taj sud radi, a moje mišljenje se apsolutno sa tim poklapa.

Nema pomirenja bez istine i pravde, a onome ko je izgubio nekog člana porodice ništa ne može nadoknaditi taj gubitak.
Na izricanju presude šestorici čelnika ‘Herceg-Bosne’ Slobodan Praljak, navodno, popio otrovAP – Ilustracija

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju izrečene su presude u predmetu protiv bivših političkih i vojnih vođa samoproglašene Herceg-Bosne – Jadranka Prlića (25 godina zatvora), Brune Stojića (20 godina), Slobodana Praljka (20 godina), Milivoja Petkovića (20 godina), Valentina Ćorića (16 godina) i Berislava Pušića (10 godina).

Dopredsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (Stranka demokratska akcije – SDA) potvrdio je da nije bilo mogućnosti nastaviti današnju sjednicu jer su zastupnici Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH) odlučili ne prisustvovati sjednici, dok su zastupnici iz Republike Srpske smatrali da u ovakvim uslovima sjednicu nije moguće nastaviti.

Ova situacija nastupila je nakon što je održana sjednica Kolegija Doma kada je predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZBiH) obavijestila članove da zahtijeva odlaganje sjednice zbog objave presude u Međunarodnom sudu pravde u Hagu u predmetu “Prlić i ostali”.

Za Džaferovića ovo nije razlog da se sjednica Doma odgodi jer smatra da pažnja treba biti okrenuta prema žrtvama zločina, a ne prema onima kojima se sudi za ratne zločine.

“Haški tribunal je danas praktično potvrdio prvostepenu presudu kojom su utvrđene sve važne činjenice i dao je odgovarajuće pravne zaključke, a na nama je da ih poštujemo i ovu, kao i druge odluke Haškog tribunala”, istaknuo je.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić u pisanoj izjavi za medije naveo je da nema pomirenja bez istine i pravde te da onome ko je izgubio nekog člana porodice ništa ne može nadoknaditi taj gubitak.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da žrtve nađu smiraj, a porodice žrtava barem djelomičnu satisfakciju.

Zato, istaknuo je on, cijeni da se nakon današnje presude treba okrenuti budućnosti “umjesto da je koristimo kao osnov za novo sijanje sjemena mržnje i podjela”.

Zatvorena knjiga zločina

Zlatko Lagumdžija smatra da se “novembarskim presudama u Hagu zatvara knjiga Haškog tribunala Zločin i kazna“.

“Sud u Hagu se pokazao da je, kao i sama demokratija čiji je dio, daleko od savršenog ali, nažalost, boljeg nema. Dokazano i presuđeno. Republika Bosna i Hercegovina, kao država i društvo zajedničkih vrijednosti, trebala je biti podijeljena i ubijena egzekucijom uvezenih zločinačkih projekata mračne prošlosti. Uvažavajući novembarske presude, valja nam što prije otvoriti novu knjigu koju ćemo ispisivati zajedno: Pomirenje i prosperitet“, poručio je Lagumdžija.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je na današnjoj konferenciji za medije da očekuje od predstavnika hrvatskog naroda da ostanu smireni, dostojanstveni i da nema razloga za paniku.

“Pogotovo ne treba nasjedati na provokacije iz političkih i drugih centara. Ne treba nasjedati na provokacije onih koji će zloupotrijebiti današnje presude i otvoriti presude svim časnicima HVO-a”, kazao je Čović.

Pozvao je na dostojanstvo i smirenost u cijeloj Bosni i Hercegovini, naročito u dijelovima gdje je bio sukob između Bošnjaka i Hrvata.

‘Apsurdna presuda’

Univerzitetski profesor iz Mostara i bivši visoki dužnosnik HDZBiH Marko Tokić pravomoćnu presudu Haškog suda u predmetu “Prlić i ostali” ocijenio je apsurdnom, dodavši da je kao takvu ne može prihvatiti.

“Presuda je apsurdna. Ovo je presuda hrvatskom narodu, blajburška presuda hrvatskom narodu. Zbilja se osjećam kao i general Praljak, ali nemam snage da napravim istu gestu”, kazao je Tokić u izjavi za novinare.

Dodao je da Hrvati u Bosni i Hercegovini od 2000. godine doživljavaju razne šokove, a da je današnja presuda “kap koja je prelila čašu”.

Komentiarišući pravosnažnu presudu Haškog suda u predmetu “Prlić i ostali”, čelnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Herceg-Bosne Miljenko Lugonja kazao je da je riječ o lakrdiji.

“Bivše države dale su suglasnost da se taj sud napravi i evo do čega smo došli. Umjesto da to bude sud pomirenja i daljnjeg napretka među narodima bivše Jugoslavije on se na kraju svoga rada pokazao da je praktički imao funkciju dobro zaraditi novac i nastaviti sa zavađanjem naroda”, ustvrdio je Lugonja.

Hrvatska nije osuđena

Aleksandra Pandurević, šef Kluba zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine rekla je danas novinarima u Sarajevu da osjeća gorčinu jer Hrvatska nije osuđena za agresiju i prvi ratni zločin u Bosni i Hercegovini – Sijekovac, selo u blizini Bosanskog Broda.

Na taj način komentarisala je današnju drugostepenu presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u predmetu “Prlić i drugi”, u slučaju šestorice zvaničnika tzv. Herceg-Bosne, postojanje udruženog zločinačkog poduhvata, međunarodnog sukoba, kao i okupaciju.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić (SDS) smatra da i današnja presuda Haškog tribunala šestorici čelnika “Herceg-Bosne”, kao i sve ranije presude ovog suda, “nije zadovoljila srpske žrtve”.

“Zatvaranjem Haškog suda tu činjenicu niko neće moći da izmijeni i to će ostati mrlja u njegovom radu”, rekao je Bosić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je stav ogromne većine Srba da je Haški tribunal institucija koja nije poslužila pomirenju u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Kluba SNSD-a u Zastupničkom domu Staša Košarac nije želio komentarisati presudu Haškog tribunala.

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da današnji incident u Haškom tribunalu, kad je na izricanju presude šestorici čelnika “Herceg-Bosne” Slobodan Praljak popio otrov, pokazuje kakva je to institucija.

Cvijanović je istakla da ne može komentarisati samu presudu, koja nije do kraja izrečena, ali da sam današnji incident, kao i sve ono što se moglo vidjeti ranije, dovodi u veliku sumnju rad Haškog tribunala.

“Postavlja se pitanje: kakav je to sud? Mnogi su saglasni da je taj sud radio pod pritiskom velikih međunarodnih sila, te da ima zadat dnevni red, koji samo treba da sprovede”, rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Pročitajte još: JOŠ UVEK NEMA REAKCIJA IZ SRBIJE – EVO ZAŠTO VUČIĆ ĆUTI: Hrvatski veterani odaju počast Praljku – EVO KAKO SU GA ISPOŠTOVALI u Mostaru!

HRVATSKI OPTUŽENIK IMAO POMAGAČA – SKANDAL U ŠEVENDIGENU: Advokat u šoku, ‘Praljak je častan, nije mogao podnijeti teret da je zločinac…’ – iskoristio rupu u obezbeđenju! (VIDEO)

USPEŠNO TESTIRALI RAKETU ”UBICU SAD” – KIM PRESREĆAN: ”Konačno smo potpuna nuklearna sila, pogađamo bilo koji deo Amerike” – panika u Vašingtonu! (VIDEO)

HRVATI POLUDELI: Umalo tuča u Saboru zbog Haga i Praljkovog “samoubistva uživo”!

Izvor: Sputnjik, Agencije, Al Džazira

 

Top