KONAČNO EPILOG RATNIH SUKOBA: Haški tribunal danas donosi konačnu presudu šestorici Hrvata

Haški tribunal će danas izreći konačnu presudu šestorici bivših lidera tzv. Herceg-Bosne, koji su nepravosnažno, prvostepenom presudom osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat počinjen u periodu od 1992. do 1994. godine u Hercegovini i srednjoj Bosni.

Žalbeno veće Haškog tribunala izreći pravosnažnu presudu Јadranku Prliću i još petorici političkih i vojnih funkcionera nekadašnje Herceg-Bosne. Najveća dilema je da li će biti potvrđena kvalifikacija – Udruženi zločinački poduhvat, u kojem je – prema prvostepenoj presudi, učestvovao tadašnji državni vrh Hrvatske, predvođen Franjom Tuđmanom. Ova presuda ujedno je i poslednja koju će, pre zatvaranja krajem godine, izreći Haški tribunal.

Prvostepenom presudom, Prlić i ostali proglašeni su krivim za kampanju progona Muslimana iz osam opština u zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni od proleća 1993. do proleća 1994.

Ta kampanja uključivala je ubistva, silovanja, deportacije, nečovečno postupanje, protivpravno zatvaranje, nehumana dela, uništavanje i oduzimanje imovine, bezobzirno razaranje naselja i kulturnih i verskih objekata, prinudni rad i protivpravno terorisanje civila.

Ta zlodela – kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, kršenje zakona i običaja rata i teške povrede ženevskih konvencija – počinjena su u opštinama Mostar, Čapljina, Ljubuški, Prozor, Stolac, Vareš, Gornji Vakuf, Jablanica.

Nepravosnažnom presudom je bilo utvrđeno da su ti zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bilo uspostavljanje “hrvatskog entiteta, delimično u granicama Hrvatske banovine iz 1939. godine”, nasilnim i trajnim proterivanjem muslimanskog stanovništva iz osam opština u BiH.

Pročitajte još: SAD NE ŠALJU RAJSOVU NA BALKAN – TRAMP REŠAVA PITANJE KOSOVA: Ovo su uslovi koje traže od Srbije i vlasti u Prištini, čeka se reakcija Beograda!

EKSKLUZIVNI SNIMCI: Misteriozni leteći objekat iznad Sibira… (VIDEO)

ŠOK U MOSKVI – RUSKI PATRIJARH UPOZORAVA: ”Ulazimo u kritični period razvoja ljudske civilizacije, bliži se kraj sveta” (VIDEO)

Kurir.rs/ Agencije

Top