SRBI SU POREKLOM SA SEVERNOG POLA? ŠOK U BEOGRADU: Ruski zvaničnik izazvao skandal izjavom o poreklu Srba!

Novi direktor Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu Viktor Guljevič svoj manadat je započeo spornom izjavom da su Srbi “možda mali Rusi” i na tome se nije zaustavio. Guljevič je dodao da bi se ta teza možda mogla i naučno dokazati.

 

Posle samo mesec i po dana od dolaska na funkciju direktora Ruskog centra u Nišu, Viktor Guljevič odlučio je da Srbima objasni odakle potiču i kojem narodu navodno pripadaju. I naravno, svoje domaćine – građane Srbije povezao je sa Rusima, a za našu prepostojbinu odredio najneverovatniju lokaciju.

“U slobodno vreme se interesujem za istoriju drevnih ruskih plemena i naroda, mnogo sam o tome čitao. Neki eksperti tvrde da su se Rusi iz predela Severnog pola selili na jug, zbog klime i naseljavali Evropu i druge delove sveta. Tako da, možda i može da se dokaže da su Srbi “mali Rusi””, izjavio je Guljevič.

Ova izjava naišla je na oštre reakcije medija u Beogradu, koji ocenili da je to pokušaj manipulacije i pseudonaučna tvrdnja.

Pored toga što je spasilac međunarodne klase, Guljevič je svetski stručnjak za lavine, ali i intelektualac, doktorirao je na Irkutskom univerzitetu, koji u Ministarstvu za vanredne situacije Rusije radi više od dvadeset godina.

Pravoslavci ili Pravoverci?

Pojedini ruski naučnici se slažu sa tezom da su do kraja srednjeg veka ziveli i govorili kao Srbi, ali da se vremenom i uticajima narod razdvojio, te da je sigurno da se radi o jednom narodu, za čiju matičnu teritoriju se vezuje podunavlje, odnosno područje južne i centralne Evrope.

Genetska istraživanja pokazala su genetsku srpdnost Slovena sa Srbima i drugim Balkanskim narodima, a pojedini mediji špekulisali su i o poreklu ruskog predsednika, vezujući njegove korene za Srbiju, gde za razliku od Rusije, vekovima postoji prezime Putin, ali i selo Putinci.

U neke od najupečatljivijih dokaza za potvrdu da se radi o istom narodu, je prvenstveno jezik, koji je bio istovetan, pa je tako Rumunija npr. do 15 veka upotrebljavala srpski jezik i pismo, dok su u prethodnom periodu svi Sloveni govorili i pisali Slavenskim jezikom i pismom, odnosno staroslovenskim, koji se još uvek upotrebljava u crkvenoj praksi i bogosluženju.

Istraživanja u Sibiru su pokazala postojanje tragova civilizacije stare više hiljada godina, mada se pouzdano zna datum nastanka Rusije, poreklo Rusa na tim prostorima obično se vezuje za period pre 10 veka, mada postoje brojni tragovi da su tamo živeli pod imenom Sarmati ili Sorabi, još u antička vremena.

Još jedna interesantna tvrdnja ruskih istoričara je da se slovensko pagansko stanovništvo nazivalo pravoslavcima, te da su tamošnji pravoverni hrišćani vodili brojne ratove sa pravoslavnima paganima, kao i da je zamena nastala oko 17 veka, kada su masovno prepisivane crkvene knjige.

Prema ovoj teoriji, termin pravoslavac se povezuje sa paganima, o čemu govori i jedan letopis iz 8. veka, u kome se navodi da su pravoslavni Sloveni veruju u Prav, odnosno slave Prav.

Jav, Prav i Nav su prema vjerovanju Starih Slovena tri svijeta. Nav predstavlja svijet mrtvih, Jav realnost i svijet živih, dok se termin Prav odnosi na svijet koji upravlja Univerzumom pomoću određenih zakona i pravila koji se moraju poštovati. Sloveni su vjerovali da duša pokojnika nakon smrti prelazi u drugi život. Duša odlazi ili u nav ili u raj, zagrobne predjele za koje je, na osnovu postojanja obje riječi u svim slovenskim jezicima, Luj Leže pretpostavio da su dva odvojena mjesta – raj i pakao.

Riječ raj koju je hrišćanska crkvausvojila preuzevši je iz staroslovenske mitologije označava mjesto namijenjeno pravednicima nakon smrti.

Pro;čitajte još: AMERIČKI MEDIJI BRUJE: Nova strategija SAD za Balkan uskoru stupa na snagu!

“MUSLIMANI NISU 100% LJUDI, A AKO STE BIVŠI BLIZU STE DA BUDETE POTPUN ČOVEK”: Skandaloznu izjavu zbog koje mu preti proterivanje, dao je političar iz… (VIDEO)

IZRAELSKI EKSPERTI OTKRIVAJU: Krvava jugoslovensksa drama je dugo planirana- evo šta je bio pravi cilj… (VIDEO)

SKANDAL U SRBIJI: Igrači fudbalskog kluba, na teren izašli u majicama sa likom Ratka Mladića… (FOTO)

Izvor: BBN, Kurir, Blic

 

 

Top