SAD NE ŠALJU RAJSOVU NA BALKAN – TRAMP REŠAVA PITANJE KOSOVA: Ovo su uslovi koje traže od Srbije i vlasti u Prištini, čeka se reakcija Beograda!

Američka ambasada u Beogradu nema informaciju o tome da se razmatra angažovanje bivše američke državne sekretarke Kondolize Rajs kao specijalnog izaslanika za Balkan, kažu za Tanjug u toj ambasadi.

Na pitanje Tanjuga koliko su osnovani napisi u medijima o angažovanju Rajsove u svojstvu specijalnog izaslanika za Balkan i šta bi tačno bila njena misija, u ambasadi kažu: “Ambasada nema informacije o tome da se razmatra angažovanje Rajs za takvu poziciju”.

Istovremeno, povodom najava nevladinog sektora, poput Atlantskog saveta, o nameri da se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine i snažnije angažuju na Zapadnom Balkanu uopšte, u Ambasadi ističu da su u Americi mnoge institucije svakodnevno uključene u javnu debatu o američkoj spoljnoj politici, ali da one nemaju formalnu ulogu u oblikovanju politike vlade prema Srbiji ili nekoj drugoj zemlji.

“Mnoge akademske i istraživačke institucije u SAD uključene su svaki dan u javnu debatu o spoljnoj politici. Takve diskusije su važan deo demokratskog procesa”, navode u američkoj ambasadi u odgovoru na pitanje Tanjuga.

Kako ističu, te diskusije i debate pomažu javnosti i kreatorima politike da bolje razumeju važna pitanja sa kojima se suočavaju SAD i svet.

“Ipak, te akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u formulisanju politike američke Vlade prema Srbiji ili prema nekoj drugoj zemlji”, zaključuju američkom diplomatskom predstavništvu u Srbiji.

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson smatra da bi SAD trebalo da se angažuju u dijalogu Beograda i Prištine, ali i da je potrebnija aktivnija uloga Sjedinjenih Država u regionu.

“Mislim da ima smisla da Sjedinjene Države budu deo tog procesa. Očigledno, pre svega, dve strane treba da ga vode. Evropska unija će nastaviti da igra dragocenu ulogu kao posrednik, ali Amerikanci ne bi trebalo da sede napolju. Trebalo bi da imamo svoju ulogu i pomognemo da se dijalog dovede do konstruktivnog završetka”, rekao je Vilson.

Atlkantski savet, nevladina organizacija iz SAD, objavila je danas izveštaj o novoj američkoj strategiji za Balkan, a u njoj se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za “istorijsko pomirenje” sa Srbijom i obnovaljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

”Srpska baza i valuta za priznanje”

Formalno priznanje Kosova i Metohije pod određenim uslovima, promena valute na KiM, rasformiranje baze Bondstil, samo su neki od predloga koji su se čuli u debati u Institutu za međunarodnu politiku i privredu.

Naučni saradnik tog instituta Vladimir Trapara, recimo, smatra da Albancima treba ponuditi formalno priznanje nezavisnosti, ali pod određenim uslovima, koji bi osigurali da Srbija vrati dobar deo faktičke kontrole nad svojom južnom pokrajnom.

Šta možemo da ”naučimo” od Amerike

– U 21. veku nije suštinsko pitanje da li je neka teritorija formalni deo vaše državne teritorije, već da li tu teritoriju neko faktički kontroliše – uveren je Trapara, koji primećuje da SAD više od jednog veka nisu proširile svoju državnu teritoriju, ali jesu proširile svoju faktičku kontrolu nad velikim delom sveta.

– Veliki broj država koje su formalno nezavisne u manjoj ili većoj meri su u vazalnom položaju u odnosu na SAD – primetio je Trapara na skupu koji je organizovan u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Zato bi, kako je rekao, Srbija sa Kosovom trebalo da potpiše međunarodni ugovor koji bi sadržao sve detalje dogovora sa Prištinom o uzajamnom formalnom priznanju.

Taj bi se sporazum, prema njegovoj zamisli, zvao “Sporazum o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći”, jer su se, dodao je, baš tako zvali sporazumi koje je Sovjetski Savez potpisivao sa svojim susedima u toku hladnog rata.

On je predstavio i svojih sedam uslova koje, kaže, treba predložiti Prištini u zamenu za formalno priznavanje Kosova, među kojima je i predlog da ostane naziv Kosovo i Metohija, čime bi se, smatra, naglasilo da je to i srpska država, odnosno da su Srbi u statusu konstitativnog naroda.

Među njegovim uslovima su i i da se zabrani ujedinjenje Kosova i Metohije sa Albanijom, da se američka baza Bondstil rasformira, a umesto nje postavi vojna baza Srbije, te da se Srbija i Kosovo obavežu da obrazuju ekonomsku uniju sa zajedničkom valutom.

“Čije je Kosovo i šta se upravo sada tamo događa”

Za Vladimira Ajzenhamera, međutim, krucijalno je pitanje “Čije je Kosovo” ili “Šta se dešava na Kosovu dok traju ove debate u Srbiji”.

– Mi moramo da obratimo pažnju kako Kosovo danas izgleda, kako žive Albanci i kako može biti moguć naš suživot – uveren je Ajzenhamer, koji poručuje da treba imati jasnu strategiju u planiranju – dva koraka unapred u odnosu na moment statusnog razrešenja problema.

On Kosovo vidi kao konfuzno okruženje, naročito kada se posmatra deo u kojem žive Albanci.

– Nemaština i siromaštvo su uzrokovali veliko društveno raslojavanje i pucanje po šavovima društva u smislu verskog identiteta i prelivanja tog problema na kosovsku spoljnu politiku. Mi govorimo o Kosovu i Metohiji, naročito o albanskom delu, kao o entitetu koji nema određen pravac gravitiranja, a još manje ima rešena unutrašnja pitanja – kazao je Ajzenhamer, koji je predavač na Fakultetu bezbednosti u Beogradu. A, kako je rekao, “ti bi demoni mogli postati i naši, jednog dana kada se statusno pitanje reši”.

Dačić: Balkanu potreban Tramp

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ta zemlja neće prihvatiti mijenjanje formata dijaloga Beograda i Prištine i uključivanje SAD u taj proces.

Dačić je rekao u gostovanju na televiziji Prva da su predstavnici SAD uvijek bili prisutni tokom dijaloga Beograda i Prištine, ali su da su bili “iza scene” i dodao da ne razumije zašto bi se u dijalog uključivala “samo jedna strana”.

Komentarišući medijske navode da bi nekadašnja američka državna sekretarka Kondoliza Rajs mogla da postane specijalni izaslanik za Balkan, on je rekao da ne zna da ona ima takve ambicije.

Dačić je ocijenio da ako je predstavnik Stejt departmenta Brajan Hojt Ji “77 pomoćnik zamjenika, onda je Kondoliza Rajs 78”.

“Penzija je penzija. Nama treba Tramp, nama treba Tilerson, nama treba potpredsjednik SAD, nova administracija. Stara administracija ne želi da rješi problem nego da legalizuje ono što su uradili na Balkanu”, rekao je on.

Šef srpske diplomatije je ocjenio je da su navodi prištinskih vlasti da je 115 zemalja priznalo Kosovo “velika količina laži”.

“Oni imaju neki svoj spisak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, na kojem je 114 zemalja, a sa Madagaskarom 115. Na tom spisku imate dva entiteta koji nisu članice UN, kao i tri zemlje koje su povukle priznanje Kosova – Sao Tome i Principe, Surinam i Gvineja Bisao”, naveo je Dačić.

Prištinske vlasti objavile su u nedjelju da je Madagaskar priznao nezavisnost Kosova, a Dačić je tada rekao da će Srbija to provjeriti i dodao da “borba još traje”.

Na navode da će Kosovo uskoro imati podršku dvije trećine članica Ujedinjenih nacija, koliko je potrebno za pristupanje toj organizaciji, Dačić je kazao da može “samo da se nasmije na tu priču” i da kosovske vlasti “žive daleko od realnosti”.

“Da bi postali članica UN, treba da imaju dvije trećine glasova. Dok smo mi prijatelji sa Rusijom, koja može da stavi veto, oni nikada ne mogu da postanu članica UN”, kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je dodao da Kosovo nije postalo član ni UN, ni OEBS, i upitao kako će onda postati član EU.

On je ponovio da pitanje pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova nije novo, da postoji već četiri godine, ali da ni sama Evropska unija ne zna šta ta formulacija znači.

“EU ne može da utvrdi jedinstven stav da je Kosovo nezavisno, kao što ne može da utvrdi ni jedinstven stav da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova pošto pet njenih članica nije priznalo Kosovo”, naveo je Dačić.

Pročitajte još: AMERIČKI MEDIJI BRUJE: Nova strategija SAD za Balkan uskoru stupa na snagu!

ŠOK U MOSKVI – RUSKI PATRIJARH UPOZORAVA: ”Ulazimo u kritični period razvoja ljudske civilizacije, bliži se kraj sveta” (VIDEO)

AMERIKANCI PREBLEDELI OD STRAHA: Ruski Su-30 presreo ameri špijunski avion, posada počela da paniči – avion krenuo da pada! (VIDEO)

SRBI SU POREKLOM SA SEVERNOG POLA? ŠOK U BEOGRADU: Ruski zvaničnik izazvao skandal izjavom o poreklu Srba!

Izvor: Tanjug

Top