PUTIN KRENUO U KONTRAOFANZIVU – USVOJEN NOVI ZAKON: Predsednik Rusije podpisao odluku Dume, SAD i EU pred novim izazovom – Putin uvodi sankcije zapadnim medijima!

Gornji dom ruskog parlamenta, Savet federacije, saopštio je da su poslanici usvojili nacrt zakona o stranim agentima i da je dokument prosleđen predsedniku Vladimiru Putinu na potpisivanje danas

 

Predsednik Rusije podpisao je danas nacrt zakona o ”Stranim agentima” koji je posledica pritisaka na medijske kuće RT i Sputnjik. Odluku o tome koji mediji će biti proglašeni za strane agente doneće Ministarstvo pravde Rusije, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi, zakon su podržala 154 poslanika, jedan je bio uzdržan, a niko nije bio protiv.

Prethodno je saopšteno da su o tome obaveštene redakcije „Glasa Amerike“, „Kavkaske realnosti“, „Krimske realnosti“, „Sibirske realnosti“, regionalnog projekata „Idealna realnost“, televizije „Danas“, i radija „Slobodna Evropa“.

Podsećamo, šef komiteta za civilno društvo Državne dume Rusije Sergej Gavrilov  je rekao da će, ukoliko SAD pojačaju mere protiv ruskih medija u inostranstvu, Rusija morati da pripremi drugi talas recipročnih mera.

EU sledeća

Rusija će preduzeti diplomatske i političke mere kao odgovor na izdvajanje sredstava u Evropskom parlamentu za radnu grupu EU za informacionu borbu, izjavio je za Sputnjik prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov.

„Na to ćemo odgovoriti različitim koracima, kako političkim tako i diplomatskim. Na napad ćemo odgovoriti napadom“, naglasio je senator.

Ranije je list „Gardijan“ objavio da će Evropski parlament izdvojiti budžet od više od milion evra godišnje za radnu grupu EU za informacionu borbu protiv ruskih medija. „Gardijan“ je, pozivajući se na izvore u Ist Stratkomu, saopštio da će radna grupa prvi put dobiti sredstva iz budžeta EU. Finansiranje u iznosu od 1,1 milion evra godišnje uključeno je u budžet EU za 2018-2020.

Evropski mediji koji rade u Rusiji potpašće pod zakon o medijima — stranim agentima ukoliko ruski mediji budu pod pritiskom u EU, rekao je Džabarov.

„Evropski mediji u Rusiji takođe bi mogli da budu pogođeni ovim zakonom. Zasad će njegova primena početi sa američkim medijima, ali ako Evropljani pređu na iste akcije prema našim medijima, poput Amerikanaca, oni će dobiti isti odgovor“, istakao je Džabarov.

U poslednje vreme, tema informacione borbe protiv ruskih medija prilično često se čuje na Zapadu. U novembru prošle godine Evropski parlament je usvojio je rezoluciju pod nazivom „Strateške komunikacije EU kao suprotstavljanje propagandni trećih strana“.

U dokumentu, čiji se veliki broj odredbi graniči sa predlogom o uvođenju cenzure ruskim medijima, tvrdi se da Rusija navodno pruža finansijsku podršku opozicionim političkim partijama i organizacijama u zemljama-članicama EU, a takođe koristi faktor bilateralnih međudržavnih odnosa za razdvajanje članova zajednice. Kao glavne informacione pretnje Evropskoj uniji i njenim partnerima u Istočnoj Evropi u rezoluciji se navode agencija Sputnjik, televizija RT, fond „Ruski svet“ i Federalna agencija „Rossotrudničestvo“ pri Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

Pročitajte još: KRAJ DVOVLAŠĆA U LNR-U: Otvoren put za proglašavanje Novorosije!

TERORISTI SRAVNJENI SA ZEMLJOM: Egipatski predsednik poslao kaznenu ekspediciju na Sinaj, ovo je osveta za napad na džamiju i masakr 235 civila! (VIDEO)

SKANDAL NA SAMITU U BELGIJI – OPTUŽIO RUSIJU ZA BREGZIT: Predsednik evropske komisije Donald Task optužio Rusiju da je tokom referenduma …

PROTRLJAJTE OČI, OVO JE STVARNO: Meta se nalazi IZA ĆOŠKA. Nikakav problem, dajte mi luk i strelu (VIDEO)

Izvor: Sputnjik, Tanjug, BBN

Top