KRAJ DVOVLAŠĆA U LNR-U: Otvoren put za proglašavanje Novorosije!

Izgleda da se završilo dvovlašće u Luganskoj Republici i da je pobedila struja na čijem je čelu ministar unutrašnjih poslova Igor Kornet.

Mnogi već iznose pretpostavke da su time otvorena vrata ne samo za objedinjavanje Luganske i Donjecke Republike, nego i za proglašavanje Novorosije. Najverovatnije sa predsednikom DNR Aleksandrom Zaharčenkom na čelu.

Lokalni mediji su upravo objavili da je predsednik LNR Igor Plotnjicki posle dva dana napustio svoju radnu „rezidenciju“ i „uputio se prema svojoj kući u Lugansku“.

Učinio je to u pratnji obezbeđenja. Niko nije ni pokušao da ga zaustavi.

Nešto pre toga su i Kornet i Ministarstvo državne bezbednosti DNR objavili da je u Lugansku likvidirana diverzantska grupa koja je delovala pod kontrolom ukrajinskog trećeg specijalnog komandoskog puka.

Akcija je izvedena zajedno sa državnom bezbednošću Luganske Republike.

Kornet je saopštio da su pohapšeni spremali diverzije i destabilizaciju političke situacije u obe donbaske republike.

Među pohapšenima ima i državnih funkcionera LNR, za koje se tvrdi da su bili povezani sa ukrajinskom agenturom.

Sve vladine zgrade u Lugansku i dalje su pod zaštitom agenata državne bezbednosti LNR i DNR.

Prethodno je komandir luganskog bataljona „Brjanka-SSSR“ Dmitrij Pindjurin apelovao na Zaharčenka da preuzme rukovođenje Luganskom Republikom i da realizuje ideju „Novorosije“.

Pojavila su se, međutim, i upozorenja: da je Plotnjicki jedan od potpisnika Minskih sporazuma i da bi spajanje DNR i LNR u Novorosiju dalo Ukrajini priliku da opozove svoje potpis pod tim dokumentom. Čak i da započne novi rat.

Pojedinci iz Kornetovog okruženja – nimalo slučajno – ukazuju da su pohapšeni „agenti uticaja“ imali nameru da LNR „izruče Ukrajini“.

Top