AMERIKANCIMA ISPRED NOSA: Iran šalje KASPIJSKU FLOTU u Meksički zaliv

Iranska mornarica najavila je da će veoma brzo poslati razarač u Latinsku Ameriku i Meksički zaliv. Novopostavljeni komandant mornaričkih snaga Hosein Kanzardi rekao je da će taj potez biti “demonstracija iranske moći van sopstvenih obala”.

Komandant je istakao da će “razarač sa iranskom zastavom posetiti prijateljske zemlje Južne Amerike, uključujući i Meksički zaliv”.

Ranije ovog meseca, zamenik komandanta iranske flote, admiral Hajbolah Sajari izjavio je da “ključni cilj iranske mornarice predstavlja pokazivanje snage u drugim delovima sveta, daleko od domaćih obala”.

– Plovidba otvorenim vodama između Evrope i Amerike je naš cilj, koji ćemo veoma brzo i ostvariti – rekao je tada Sajari, a njegove reči juče je prakično ponovio Kanzardi.

Novi komandant je takođe najavio da će Iran modernizovati mornaricu, te da će uskoro nabaviti i nove borbene helikoptere koji će se nalaziti na razaračima. Uz to, prema Kanzardijevim rečima, bliskoistočna sila će 2018. godine obogatiti svoje snage novom podmornicom i još jednim nosačem aviona. Jedno pojačanje stiže brže od ostalih.

– Novi prateći brot naoružan raketnim lanserom klase “Pekijan” pridružiće se Kaspijskoj floti sledeće nedelje – ambiciozno je najavio Kanzardi.

Gledanje preko nišana sa Amerikom

Postavlja se pitanje kako će na ovaj potez Irana reagovati SAD. Imajući u vidu sukobe SAD i Irana na otvorenom moru, kao i stav koji trenutna administracija ima prema Teheranu, od Amerike se može očekivati žestok odgovor.Iran je još 2014. najavio da će poslati brodove u Meksički zaliv, koji se nalazi između istočne obale Meksika i južnih američkih država Teksasa, Floride i Luizijane, ali tada Iranci nisu imali mogućnosti za tako nešto, šre svega zbog velikih sankcija. Namera Iranaca bile je da iskaže protest usled konstantnog prisustva američke flote u Persijskom zalivu, zbog čega je nekoliko puta dolazilo do ozbiljnih konflikata na otvorenom moru.

U julu ove godine, američki nosač aviona klase “Nimic”, u pratnji još jednog broda, ispalio je hice upozorenja prema brodovima Iranske revolucionarne garde, što su Iranci proglasili “provokativnim i neprofesionalnim potezom”.Nekoliko dana pre toga, američki “USS Thunderbolt” ispalio je hice iz teške artiljerije kao odgovor na manevre iranskog razarača, koji je mornarica SAD proglasila “provokacijom i pretnjom”. S druge strane, Iranci su tvrdili da su se Amerikanci “zaleteli prema iranskom brodu i počeli da pucaju kako bi zaplašili posadu”.

Slučaj zarobljavanja marinaca

Slučaj iz januara 2016. godine doveo je ionako loše odnose Teherana i Vašingtona do tačke usijanja, a razlog je bilo zarobljavanje američkih marinaca koji su, prema tvrdnji Pentagona, zalutali u iranske vode.

Iranci su ih optužili za špijunažu, zarobili, i onda danima objavljivali njihove snimke iz zarobljeništva, kako sede na podu brodsku ćelije.

Pročitajte još: ERDOGAN NADIGRAO TRAMPA: Turci primorali Amerikance na predaju u Siriji?!

EGIPATSKI PREDSEDNIK ODLUČIO: “Napad na džamiju neće proći nekažnjeno”, sledi osveta za 235 mrtvih u terorističkom napadu ekstremista!

PANIKA U LONDONU: Policija evakuisala stanicu metroa, prijavljena PUCNJAVA (VIDEO)

PUKLA BRUKA – PREDSEDNIK SRBIJE UČESTVOVAO U HAŠENJU RATKA MLADIĆA: Evo kako je Vučić pomogao u njegovom lociranju i hvatanju!

Izvor: Blic

Top