HAG SUTRA IZRIČE PRESUDU MLADIĆU: Tužioci traže doživotnu robiju…

General Mladić (75) optužen je za genocid nad oko 7.000 muslimana iz Srebrenice, progon muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom i uzimanje za taoce „plavih šlemova“ UN 1992-95.

To su, po tužiocima, bila četiri udružena zločinačka poduhvata „u cilju stvaranja srpske države na velikim delovima teritorije BiH“ sa što manje muslimana i Hrvata. Dve tačke optužnice Mladića terete za genocid, a pet za zločine protiv čovečnosti: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje, kao zločine protiv čovečnosti. U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca, kao kršenje zakona i običaja rata.

Tužioci su, u završnoj reči u decembru 2016, zatražili da Tribunal izrekne Mladiću doživotnu kaznu zato što je u svim tim zločinima presudna bila „Mladićeva ruka“, odnosno „zločinačka namera da se bosanski muslimani i Hrvati trajno uklone s teritorije na koju su lideri bosanskih Srba polagali pravo“.

Kako kosovski analitičar kaže o mogućem Ruskom učešću u pregovorima o KiM pogledajte OVDE. Snimke napredovanja terorista kroz vojnu bazu u Siriji gledajte OVDE.

Izvor: Kurir

 

Top