PREMIJER NA KONFERENCIJI OTKRIO PREVARU: Gvineja Bisao demantuje da je priznala Kosovo, skandal u Prištini – ministar Dačić otkrio!

Gvineja Bisao demantovala je da je priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

– Nisam video nijedan papir o priznanju Kosova – rekao je premijer ove zemlje Umar Sisko Embala na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Takođe, naglasio je i da Gvineja Bisao podržava teritorijalni integritet i suverentitet Srbije.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić naveo je da je hteo da javnost od predsednika vlade Gvineje Bisao čuje da ta država nije priznala nezavisnost Kosova, i da je to potvrda da se na spisku zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a koje ističe Priština, nalaze i one zemlje koje nikada nisu priznale Kosovo.

Precrtati Surinam i Gvineju Bisao sa spiska

 

Dačić je naglasio da na spisku tih zemalja koje ističe Priština treba precrtati i Surinam i Gvineju Bisao.

– Kao što ste videli i na ovom slučaju, postoji veliki broj zemalja za koje se apsolutno samo proizvoljno zna na osnovu informacija objavljenih na sajtu takozvanog ministarstva spoljnih poslova Kosova – kaže Dačić.

Ono što je sigurno je, navodi, da Nigerija, Uganda, Južni Sudan i Trinidad nisu priznali nezavisnost Kosova. Naveo je i da je na pre nekoliko dana na sednici Saveta bezbednosti UN američkim predstavnicima, koji kažu da je 110 zemalja priznalo Kosovo, “došapnuo” da to nije istina.

Fidži nije znao stav o Kosovu

Upitan da li je reč o široj akciji preispitivanja priznanja Kosova budući da je Surinam nedavno povukao odluku o priznanju Kosova, Dačić kaže da nemamo za cilj da sada planski radimo na tome da eliminišemo priznanja koje su razne države imale kad je reč o Kosovu, ali da nije slučajno da se razgovara sa predstavnicima zemalja kako bi se videlo koji su njihovi stavovi.

– Pitao sam ministra spoljnih poslova Fidžija, on je pola sata pričao da nisu prinzali Kosovo, posle tri sata me zvao i rekao da ipak jesu. Ali, možete da zamislite koliko je to važna odluka kad jedan ministar spoljnih poslova ne zna da je on tu odluku doneo, ne neko drugi, nego on – rekao je Dačić.

Dačić i gost iz Gvineje Bisao, koja inače nije podržala ni prijem Kosova u Unesko i bila uzdržana kada se o tome glasalo 2015. godine, istakli su dugogodišnje prijateljske veze dve države još iz vremena SFRJ i Tita, i saglasili se da treba obnoviti saradnju i osnažiti međusobne odnose.

Dačić je rekao da je na zajednički ručak sa premijerom Gvineje Bisao pozvao i Titovog unuka, Jošku Broza.

– Tome se naš gost obradovao. Više se slikao sa njim nego samnom – dodao je Dačić.

Površina Gvineje Bisao je 36.125 kilometara kvadratnih. Prema proceni iz 2010. Gvineja Bisao je imala 1.647.000 stanovnika. Glavni grad je Bisao u kom živi četvrtina stanovništva.

Nezvanisnost od Portugalije Gvineja Bisao stekla je 1974. godine.

Prva država koja je povukla priznanje Kosova kao nezavisne države je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine.

Priština tvrdi da je daleko veći broj zemlja priznao samoproglašenu nezavisnost Kosova od zvaničnih 106.

Da je ova država priznala Kosovo, izjavio je još 2011. godine predsednik Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli i sadašnji šef kosovske diplomatije.

Nedavno smo saznali i da je, kako je objavio Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije, južnoamerička država Surinam donela odluku o povlačenju priznanja Kosova i Metohije kao nezavisne države.

Pre toga, 2013. godine, kako su preneli kosovski mediji, afrička država Sao Tome i Principe poništila je odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Nedanvo su mediji na Kosovu objavili i da je Priština ažurirala spisak zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a sa kojeg su uklonjene Nigerija i Uganda “čiju pisanu notu o priznanju Priština nikad nije dobila”.

Vučić: Ponosni na istoriju odnosa još iz vremena SFRJ

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić sastao sе danas sa prеmijеrom Gvinеjе Bisao sa kojim jе razgovarao o odnosima dvе zеmljе, еkonomskoj saradnji i rеgionalnim pitanjima, saopšteno je iz njegovog kabinta.

Prеdsеdnik Vučić jе istakao da jе Srbija ponosna na istoriju odnosa koji datiraju još iz vrеmеna SFRJ i naglasio da jе nеophodno raditi na unaprеđеnju odnosa u svim oblastima.

– Vrata Srbijе su vam uvеk otvorеna i bićеmo vam na raspolaganju – naglasio jе prеdsеdnik Vučić i dodao da еkonomska saradnja nijе razvijеna i da zaostajе za potrеbama i potеncijalima obе zеmljе.

On jе istakao da su nеkada jugoslovеnskе kompanijе bilе vеoma aktivnе u Gvinеja Bisau i da jе Srbija danas sprеmna na ponovno uspostavljanjе poslovnih vеza i jačanjе trgovinskе razmеnе.

– Naša obavеza jе da pronađеmo starе prijatеljе i nadam sе da ćеtе nas uskoro posеtiti jеr bi to doprinеlo jačanju naših vеza – zaključio jе prеdsеdnik Vladе Gvinеjе Bisao Umar Sisoko Embala.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o Kosovu i Mеtohiji i očuvanju intеgritеta Rеpublikе Srbijе.

Osim sa predsednikom Vučićem, premijer Gvineje Bisao sastao se danas i sa premijerkom Srbije.

Brnabić i Embal: Negovati prijateljstvo

Predsednik Vlade Gvineje Bisao Umar Sisoko Embal sastao se danas u Beogradu sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ali se u zvaničnom saopštenju ne navodi ništa o tome da je premijer te zemlje demantovao vest o priznanju Kosova.

U saopštenju se navodi da su premijeri ocenili da dve zemlje imaju odgovornost da neguju prijateljstvo koje ih kroz istoriju povezuje.

Na sastanku je istaknuto da tek treba razmotriti sve oblasti buduće saradnje dve države i da postoji dosta prostora za unapređenje odnosa na svim nivoima, a naročito na ekonomskom planu, navedeno je u saopštenju.

Navedeno je da je ova poseta prvi korak u daljem planiranju ekonomskih i političkih veza dve države.

Premijerka Brnabić zahvalila je predsedniku Vlade Gvineje Bisao na prijateljstvu koje njegova zemlja pokazuje prema Srbiji.

Premijer Embal pozovao je premijerku Brnabić i članove njene Vlade da u što skorijem periodu posete Gvineju Bisao.

Pročitajte još: 5 MINUTA DIREKTNIH POGODAKA RUSKIH BOMBARDERA: Sravnjivanje terorista sa zemljom oko Al Bukamala (VIDEO)

OVO JE NEOPROSTIVO – STOLTENBERG MOLI ZA OPROŠTAJ: Težak incident NATO-a i Turske, Erdogan hitno povukao avione.. (VIDEO)

EKSPLOZIVOM NA PUTINA: Telefonske dojave digle bezbednosne službe na noge (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Top