EKSKLUZIVNO: Putin otkriva šta je pričao sa Trampom… (VIDEO)

Nakon završetka Foruma za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju (APEC), ruski predsednik Vladimir Putin je  odgovorao  na pitanja ruskih novinara.

“Jedna od misterija samita bila je da li biste vi i gospodin Trump održali razgovore. Koliko sam ja shvatio, uspeli ste da razgovarate “u letu”. Možete li nam reći šta ste pričali i zašto se nije  ostvario kompletan, potpuni, sastanak ?”
Vladimir Putin: Što se tiče odvojenog sastanka. Prvo, ovo se ticalo rasporeda g. Trumpa, mog rasporeda i određenih protokolarnih formalnosti koje naši timovi, nažalost, nisu uspeli usaglasiti. Ali za to će snositi disciplinske konsekvence .

Međutim, nije se dogodilo ništa strašno, razgovarali smo na današnjem sastanku, komunicirali smo i, u suštini, razgovarali smo o svemu što smo želeli. O čemu smo pričali?

Razgovarali smo o pitanjima o kojima smo razgovarali na samitu APEC-a, razgovarali smo o tome kako se nove mogućnosti otvorene digitalnom ekonomijom, mogu  iskoristiti u razvoju ekonomskih odnosa. I, kao što znate, dogovorili smo i zajedničku izjavu o borbi protiv terorizma u Siriji.

U tom smislu, možemo reći da je rad na samitu APEC-a bio koristan i uspešan, jer nije bilo lako stići na izjavu o Siriji. Naši eksperti su radili na tome pre samita, a završna revizija počela je juče.

Ministar inostranih poslova Lavrov i državni sekretar Tillerson bavili su se pitanjima koja su nastala nakon što su stručnjaci podneli tekst, a predsednik i ja smo danas odobrili ovaj dokument. Mislim da je to važno jer naglašava neka apsolutno fundamentalna pitanja.

Prvo, to je tekuća borba protiv terorizma. To je takođe od vitalnog značaja za Sjedinjene Države s obzirom na najnovije tragične događaje koji se tiču ​​terorizma. Za nas je važno, za naciju koja se već dugo suočava sa ovim problemom i za celu međunarodnu zajednicu. Borba protiv terorizma nastaviće se zajedničkim naporima.

Što se tiče Sirije, mislim da je presudno da smo potvrdili teritorijalni integritet i suverenitet zemlje. Složili smo se da nakon završetka borbe protiv terorizma, likvidacije terorističke prietnje na toj teritoriji, nastavjlamo dalje, putem političkog rešenja pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

Pogledajte još:

Izvor: BBN

Top