SPREMAJTE SE! ŠEF NATO NAREDIO: Stoltenberg traži da se putevi i mostovi u Evropi osposobe za rat sa Rusijom!

NATO alijansi potrebno je da se putevi, mostovi i druga civilna infrastruktura u Evropi prilagode povećanim vojnim potrebama, što će zahtevati saradnju sa nacionalnim vladama i privatnim sektorom, rekao je šef pakta Jens Stoltenberg uoči sastanka sa ministrima odbrane u Briselu.

Ministri odbrane iz 29 NATO članica stigli su u Brisel gde će početi raspravu o reviziji komandne strukture pakta, koja predviđa novu komandu za zaštitu morskih granica između Severne Amerike i Evrope i drugu komandu koja će poboljšati kretanje trupa i opreme u Evropi.

NATO vojnici

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg veruje da je revizija komandne strukture neophodna kako bi se sprečila navodna pretnja od Rusije. Zato, u cilju “odvraćanja i kolektivne zaštite”, NATO želi da evropski putevi budu spremni za brzo preraspoređivanje tenkova, artiljerije i drugog teškog naoružanja i opreme.

– Ne radi se samo o komandama. Moramo da se osiguramo da su putevi i mostovi dovoljno jaki da izdrže naša najveća vozila, a da su železničke mreže opremljene za brzo postavljanje tenkova i teške opreme. NATO ima vojne zahteve za civilnu infrastrukturu, i moramo da je unapredimo tako da zadovoljava vojne potrebe – rekao je Stoltenberg u utorak na konferenciji, prenosi “Vojs tajms”.

NATO se nada da će vlade država i privatni sektor sarađivati na unapređenju infrastrukture, naglašavajući da će Evropska unija imati “važnu ulogu”.

Dok će jedna komanda upravljati kretanjem trupa i opreme kroz Evropu, predložena Atlantska komanda će, kako Stoltenberg veruje, ojačati mogućnosti vojnog bloka da “zaštiti linije na moru koje su krucijalne za transatlanski savez”.

– Moramo da budemo u mogućnosti da premeštamo snage preko Atlantskog okeana, iz Severne Amerike u Evropu – rekao je Stoltenberg.

Kaljingrad

NATO park trenutno ima sedam komandi sa 7.000 stalnog osoblja, dok je u vreme hladnog rata imao 33 sa 22.000 ljudi. Stoltenberg je rekao da su nove komande neophodne zbog trenutnih bezbednosnih klima.

NATO se takođe nada da će nove komandne strukture moći da se uključe i u sajber-domenu.

– U svakoj vojnoj akciji biće sajber-komponenti, zbog čega je sve više integrisan u sve što radimo – rekao je sekretar NATO-a.

Rusija se još nije oglasila na predložene promene u paktu. Moskva je govorila o zabrinutosti zbog jačanja prisustva alijanse na svojim granicama, dok je prošlog meseca ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da Moskva mora da preduzme mere da se izbori sa novonastalim pretnjama za zapadu zemlje.

Pročitajte još: POKAJAO SE ZBOG ODLASKA IZ BIH: ‘U Njemačkoj se samo radi i spava, živiš od plaće do plaće’

ROGOZIN BRUTALNO ISMEJAO TRAMPA: Stigao odgovor iz Rusije na hvalisanje predsednika SAD, potpredsednik ruske vlade poručio Anerima…

KOLINDA OTKRILA ŠOKANTNE PODATKE – PUKLA BRUKA U ZAGREBU: ”Dugo stojimo, svi drugi nas prestižu, ključni problem u državi je…”

Izvor: Blic, The Voice Times

Top