PENTAGON OBJAVIO NOVI PLAN PROTIV RUSIJE: Britanija formira bataljon sa 600 komandosa za brze intervencije na „Zapadnom Balkanu“ – ulažu 5 milijardi!

Komiteti oba doma Kongresa SAD za oružane snage složili su se da u budžet Pentagona za 2018-tu bude uključeno dodatnih 4,6 milijardi dolara za takozvano „suprotstavljanje Rusiji u Evropi“.

Prema predloženom zakonu, tih $4,6 milijardi moći će da budu iskorišćene za realizaciju „Inicijative za obuzdavanje u Evropi“. Radi jačanja osećaja sigurnosti kod „saveznika iz NATO“ i povećavanja „vojnog potencijala SAD u Evropi“.

Precizirano je da od te sume 100 miliona dolara može biti utrošeno na podizanje odbrambene sposobnosti tri baltičke zemlje – Estonije, Letonije i Litvanije.

Ukazano je i da Pentagon može potrošiti 350 miliona dolara na pružanje vojne pomoći Ukrajini. Uz naglašavanje da Kijevu može biti isporučeno odbrambeno naoružanje.

Zakonski predlog sadrži i zabranu da Pentagon troši novac na saradnju sa Ministarstvom odbrane RF.

Posebnom odredbom se operaterima kablovske televizije daje pravo da ne realizuju ugovore zaključene sa proizvođačima tv-programa iz Rusije.

Ukupni vojni budžet SAD za 2018-tu dostigao je bezmalo 700 milijardi dolara i – celih 26 milijardi je veći nego što je Pentagon od Bele kuće tražio.

Antiruska histerija ne vlada, međutim, samo u Americi.

Ministar odbrane Velike Britanije, Gevin Vilijamson, objavio je da će London – zbog „narastajuće samouverenosti“ Rusije – u Rumuniju poslati četiri svoja lovca koji će „patrolirati nad Crnim Morem“.

Pored slanja u Rumuniju lovaca Typhoon, London će u sastav svoje stalne brodske grupe u Mediteranu vratiti brod Ocean.

Britanija će spremiti i specijalnu komandosku jedinicu za „operativna reagovanja na Zapadnom Balkanu“.

Vilijamsom je tim povodom precizirao: „Od naredne godine će naš specijalni bataljon (600 vojnika) biti u stalnoj pripravnosti i spreman da dejstvuje bilo gde u tom regionu“.

Pročitajte još: SPREMAJTE SE! ŠEF NATO NAREDIO: Stoltenberg traži da se putevi i mostovi u Evropi osposobe za rat sa Rusijom!

TRAMP TRAŽI OD KINE DA IZDA SEVERNU KOREJU: Američke i kineske firme potpisale ugovore vrijedne više od 250 milijardi dolara! (VIDEO)

POKAJAO SE ZBOG ODLASKA IZ BIH: ‘U Njemačkoj se samo radi i spava, živiš od plaće do plaće’

Izvor: Fakti

Top