DODIK POBESNEO: Ako nam BIH ne vrati oteta ovlašćenja, nemamo nikakav razlog da u njoj ostanemo… (VIDEO)

„REFERENDUM O STATUSU SRPSKE U BiH – KADA O TOME BUDE POSTIGNUTA SAGLASNOST”

„Republika Srpska je u BiH unela svoju državnost, teritoriju i efektivnu vlast. U BiH je ušao narod koji nije imao ideju da je formira, već jedinstvenu i nezavisnu Srpsku”
PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da Srpska ima pravo na referendum o svom statusu u BiH i da će to biti realizovano onda kada o tome bude postignut konsenzus.

“Mi smo rekli da to nije tema ovog vremena, ali, u svakom slučaju, nismo odustali od te ideje. Ukoliko u BiH ne bude dijaloga i ako se BiH ne redefiniše u smislu ustavnog uređenja kakvo je danas, nemamo nijedan razlog da ostanemo u BiH”, poručio je Dodik.

Predsednik Srpske kaže da je netačna konstatacija visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u izveštaju Savetu bezbednosti UN da je, nakon što su mu uvedene američke sankcije, smanjio učestalost poziva na nezavisnost Srpske i raspad BiH.

“U suštini, mi nismo odustali od toga i čekamo vreme… Ukoliko se BiH ne vrati na poziciju Ustavom propisanog sistema, mi ćemo reagovati na to”, rekao je Dodik.

Dodik je upitao ko se danas boji Incka?

“Ko je taj i šta on radi uopšte? To je očigledno smišljeno da bi se na lokalnom nivou napravila neka pozicija uticaja na javno mnjenje u vezi sa mnom. Jasno ću reći – Republika Srpska je u BiH unela svoju državnost, teritoriju i efektivnu vlast. U BiH je ušao narod koji nije imao ideju da je formira, već jedinstvenu i nezavisnu Srpsku”, naglasio je Dodik.

On je istakao da je razvoj međunarodnih okolnosti doveo do toga da se stvori BiH kao neodrživi monstrum koji je služio samo strancima da pokažu svoje prisustvo.

“Takva BiH, koja je stvorena međunarodnim ugovorom i u sebi ima Aneks 4, odnosno Ustav BiH, mogla je za nas biti prihvatljiva. Ali, BiH u kojoj su visoki predstavnici i drugi preneli i oteli nadležnosti Republici Srpskoj, navodno gradeći unitarnu BiH, za nas je neprihvatljiva”, poručio je Dodik.

Pogledajte još: RUSI DALI NOVAC TOMI ZA NOVU STRANKU: ”Ovo su uslovi koje Moskva očekuje da ispuni” – Nikolić ruši Vučića!? (VIDEO)

Izvor: Fakti.rs

 

Top