INCKO SE ZALIO UN: Predsednik RS odgovorio visokom predstavniku – “Ko se danas boji Incka?!”

Predsednik RS Milorad Dodik i članovi SNSD umanjili su pozive na odvajanje RS i raspad BiH, nakon što su SAD u januaru uvele zabranu putovanja i finansijske sankcije Dodiku, naveo je visoki predstavnik Valentin Incko u izveštaju Savetu bezbednosti UN.

 

On je u Njujorku, predstavljajući 52. Izveštaj o stanju u BiH za period od 22. aprila do 21. oktobra, istakao da su stranački lideri u septembru rekli da se pitanje referenduma o statusu Srpske za sada skida sa dnevnog reda, ali da je Dodik posle toga dao brojne izjave u kojima podržava moguću nezavisnost RS i ujedinjenje sa Srbijom.

Incko je naveo i da „entiteti nemaju pravo da se odvoje od BiH“ i da Dejtonski sporazum „garantuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i unutrašnju ustavnu poziciju entiteta“.

Incko dalje navodi da su, kao što je izvestio pre šest meseci, predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i drugi članovi njegove stranke SNSD smanjili učestalost poziva za otcepljenje RS i raspada Bosne i Hercegovine nakon uvođenja sankcija koje uključuju ograničenja putovanja i finansijske sankcije protiv predsednika RS od Sjedinjenih Država u januaru 2017. godine.

Visoki predstavnik naveo je i da su lideri u BiH svoju retoriku usmerili na nacionalistička pitanja koja izazivaju podele, iako do sledećih izbora ima još godina dana, dok su zanemarili ekonomske reforme.

– Političke stranke su zaoštrile već polarizovane pozicije u vezi sa nekoliko spornih pitanja – navodi se u izveštaju i dodaje da postoji nesporazum oko izmene Izbornog zakona BiH. Sa pozitivne strane, Incko je naveo da je BiH preduzela nekoliko koraka u primeni Reformske agende i rad na odgovorima na upitnik Evropske komisije.

Pozvao je međunarodnu zajednicu da se aktivnije uključi kako bi se u BiH održao mir i rešili ključni problemi poput korupcije i nedostatka vladavine prava.

Kao pozitivan primer Incko je pohvalio učenike iz Jajca koji su se izborili da ih vlast u SBK ne podeli u dve škole po nacionalnoj osnovi.

Dodik: Netačna konstatacija Visokog predstavnika

Predsednik Srpske kaže da je netačna konstatacija visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u izveštaju Savetu bezbednosti UN da je, nakon što su mu uvedene američke sankcije, smanjio učestalost poziva na nezavisnost Srpske i raspad BiH.

– U suštini mi nismo odustali od toga i čekamo vreme… Ukoliko se BiH ne vrati na poziciju Ustavom propisanog sistema, mi ćemo reagovati na to – rekao je Dodik za Srnu.

Dodik je upitao ko se danas boji Incka?

– Ko je taj i šta on radi uopšte? To je očigledno smišljeno da bi se na lokalnom nivou napravila neka pozicija uticaja na javno mnjenje u vezi sa mnom. Jasno ću reći – Republika Srpska je u BiH unela svoju državnost, teritoriju i efektivnu vlast. U BiH je ušao narod koji nije imao ideju da je formira, već jedinstvenu i nezavisnu Srpsku – naglasio je Dodik. On je istakao da je razvoj međunarodnih okolnosti doveo do toga da se stvori BiH kao neodrživi monstrum koji je služio samo strancima da pokažu svoje prisustvo.

– Takva BiH, koja je stvorena međunarodnim ugovorom i u sebi ima Aneks 4, odnosno Ustav BiH, mogla je za nas biti prihvatljiva. Ali, BiH u kojoj su visoki predstavnici i drugi preneli i oteli nadležnosti Republici Srpskoj, navodno gradeći unitarnu BiH, za nas je neprihvatljiva – poručio je Dodik.

Pročitajte još: ŠOK LONDONU: Princ Vilijam otvoreno o projektu smanjenja broja ljudi, !

OBJAVLJENI ŠOKANTNI DOKUMENTI CIA: Ovo je zemlja gde ljudi imaju natprirodne moći (video)

”OPIRAO SE HAPŠENJU”: Poginuo još jedan saudijski princ, kralj demantuje ?! (VIDEO)

”OPIRAO SE HAPŠENJU”: Poginuo još jedan saudijski princ, kralj demantuje ?! (VIDEO)

Izvor: Blic

Top