OPOZICIJA OPTUŽILA PUTINA: Evo zašto je morao hitno u Teheran, sastao se sa Ajatolahom – Rusi rade na velikom projektu! (FOTO)

Ruski predsednik Vladimir Putin je 1. novembra seo u avion i odleteo kod iranskog ajatolaha Alija Hamneija, na trilateralni samit Rusije, Irana i Azerbejdžana. Međutim, mnogima nije bilo jasno zašto. Zvanična agenda najavila je razgovore o Siriji, Iranaskom nuklearnom sporazumu, statusu Kaspijskog jezera, borbu protiv terorizma. Ipak, nikakve posebne akcije po ovim stavkama nisu preduzete u Teheranu.

Putin bi teško prešao toliki put kako bi slušao komplimente Ajatolaha Hamneija o svom “snažnom i odgovornom vođstvu”, piše opozicioni ruski nedeljnik “Nju tajms”.

Naime, ruski predsednik je navodno nezadovoljan time što Iran odugovlači završetak jednog od najvažnijih projekata za Kremlj.

O čemu se radi?

Kako je za ovaj list rekao neimenovani ruski zvaničnik, lideri su se složili da završe izgradnju pruge od Astare u Azerbejdžanu do Rašta u Iranu. Ova grana je deo severno-južnog transportnog koridora, koji je dizajniran da poveže Severnu Evropu sa Jugoistočnom Azijom (Indija-Persijski zaliv-Iran-Azerbejdžan-Rusija-dalje ka Skandinaviji), a u isto vreme ujedine transportne puteve gvožđa Azerbejdžana, Irana i Rusije.

DOGOVOR KOJI ĆE MNOGO TOGA PROMENITI: Iran, Rusija i Azerbejdžan dogovorili se o stvaranju carinskog koridora! (VIDEO)

Sporazum o izgradnji su prvobitno sklopile Rusija, Iran i Indija 2000. godine, a 2005. se priključio Azerbejdžan. U prvoj fazi planirano je da se transportuje šest miliona tovara godišnje kroz koridor, ali je kasnije povećano na 15 do 20 miliona. Sve to iz Indije preko Rusije u Skandinaviju, za samo 14 dana. Sve je bilo spremno i dogovoreno, ali su onda iskrsli problemi.

Kako piše ruski nedeljnik, kada su u Moskvi čuli da je “južni projekat” gotov, a da se o “severnom” ništa ne govori, Putin je zvao Alijeva i pitao ga u čemu je problem, na šta je odgovorio da Baku nema problema, da posao zadržava Iran jer sva sredstva idu za rat u Siriji. Inicijativa za hitan sastanak u Teheranu pripada upravo Alijevu.

Projekat “sever-jug” imao je dve rute, “severnu” kroz Rusiju i “južnu” kroz Gruziju i Tursku. Predsednik Azerbejdžana Alijev i bivši lider Gruzije Mihail Sakašvili, složili su se tada oko prioriteta “južnog projekta” 2004. godine u Tbilisiju, a 2007. godine počela je izgradnja puta.

“Južni projekat” završen je do 31. oktobra 2017. godine, dan pred samit. Predsednici Azerbejdžana, Turske i Gruzije otvorili sekciju od 846 kilometara Baku-Tbilisi-Kars, koji se već naziva “Kavkaskim sueckim kanalom”. Transportovaće tovare iz Kine u Evropsku uniju za 12 do 15 dana, umesto dosadašnjih 40 do 45. Samo Baku će godišnje od toga imati 50 miliona dolara.

ZEMLJOTRES U SVETSKOJ GEOPOLITICI: Ajatolah tražio od Putina da Rusija i Iran izoluju SAD, Tramp traži hitan sastanak sa Putinom… (VIDEO)

U govoru koji je usledio nakon sastanka rečeno je da će Azerbejdžan platiti 500 miliona dolara Iranu za izgradnju iranskog sektora pruge Astara-Rašt, iako je dužina deonice samo nekoliko desetina kilometara.

– Inicijalno, izgradnju je trebalo da finansira sam Iran, ali je Putin izgleda ubedio Alijeva da pomogne regionalnom savezniku – rekao je diplomatski izvor u Bakuu u razgovoru za “Nju tajms”.

Pročitajte još: DODIK OTKRIO PLANOVE: Republika Srpska sljedeće godine ulazi u proces donošenja novog ustava

BILI SU VISOKI 2 METRA I TEŠKI 4 TONE: Naučnici dokazali postojanje jednoroga! (VIDEO)

ISPARILO ZAJEDNO SA RIBAMA: Misterija u Rusiji- jezero nestalo pod zemljom?! (VIDEO)

Izvor: Nju Tajms, Blic

Top