DODIK PRELOMIO: Umesto referenduma, najavljuje…

S obzirom da je opozicija uskratila podršku odluci o održavanju referenduma u Republici Srpskoj (RS) o Sudu i Tužilaštvu BiH, tu odluku treba privremeno povući do postizanja konsenzusa u RS.
Do tada, treba podržati inicijativu da se organizuje potpisivanje peticije sa pitanjem identičnim referendumskom pitanju o Sudu i Tužilaštvu BiH i da se obezbijedi najmanje 500.000 potpisa za tu inicijativu.

 

Ovo su u obrazloženju zahtjeva za stavljanje van snage odluke o tom referendumu naveli klubovi poslanika vladajuće većine u RS-u: SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K, uz stav da odgađanje refereduma traže “zbog nepostojanja opšteg političkog konsenzusa za njegovo provođenje”.

“S obzirom da nije postignut opšti politički konsenzus o održavanju republičkog referenduma, smatramo da se nisu stvorili uslovi za njegovo provođenje”, naveli su u obrazloženju, u koje je Fena imala uvid, a koje će biti predmet rasprave na posebnoj sjednici entitetskog parlamenta, 6.novembra.

Dodaju i da se takve odluke moraju donijeti konsenzusom, uz podršku predstavnika opozicije na nivou RS.

Odluka o raspisivanju referenduma objavljena je 20. septembra 2017. godine u Službenim novinama RS i stupila je na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

Po toj odluci, referendum bi trebalo da se održi 19.novembra.

Pogledajte još:

Izvor: VijestiBa.rs

Top