MINISTAR ODBRANE OTKRIO: NATO preuzima kontrolu nad vazdušnim prostorom Crne Gore

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković izjavio je da će kontrolu vazdušnog prostora te države vršiti Grčka i Italija, članice Alijanse.

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG, Bošković je rekao da je u toku postupak potpisivanja tehničkih sporazuma sa NATO-om, Grčkom i Italijom.

„Upravo će Grčka i Italija raditi ’er polising‘ za Crnu Goru, kao što to rade već duži niz godina. To nas ništa ne košta“, kazao je Bošković.

Naše je da helikopterima zaštitimo nebo na nižim visinama, rekao je.

Govoreći o predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma između strana severnoatlantskog ugovora o pravnom položaju njihovih snaga kojima se garantuje poseban status u Crnoj Gori, Bošković je kazao da je usvajanje tog akta u Skupštini bila obaveza koja proizilazi iz članstva u NATO-u.

On je dodao da je Crna Gora imala obavezu da u roku od šest meseci od pristupanja NATO-u usvoji sporazume koji daju poseban status pripadnicima Vojne alijanse.

„Poseban status nije ništa novo i nepoznato“, kazao je Bošković i dodao da su te sporazume prihvatile sve članice NATO-a.

Članstvo u NATO-u godišnje nas košta 475.000 evra i to je, kako dodaje ministar, jedina obaveza koju Crna Gora ima prema Alijansi.

„To je jeftiniji sistem za Crnu Goru“, kazao je Bošković.

On je dodao da je Vojska Crne Gore apsolutno spremna za članstvo u NATO-u, ali i da je ključna njena dalja modernizacija.

Pročitajte još: NASILJE U BARSELONI: Sukobi nacista sa policijom! (VIDEO)

BANJALUČANIN POSETIO ČERNOBIL: Pogledajte kako izgleda posle 30 godina od nuklearne katastrofe! (VIDEO)

ALARMANTNI PODATCI: Iz BiH se za četiri godine iselila 151.101 osoba!

FILMSKA PLJAČKA U ZAGREBU: Upumpali plin u bankomat pa ga raznijeli i pokupili novce (FOTO/VIDEO)

Izvor: Sputnjik

Top