IRANSKI OBAVEŠTAJCI SPREČILI ZAVERU NA INTERNETU: Pogledajte kako Iranci proslavljaju rođenje Kira Velikog i kako to “seje razdor” u zemlji… (VIDEO)

IRANSKI ISLAMSKI REŽIM UMANjUJE ZNAČAJ DOISLAMSKE ISTORIJE ZEMLjE, PA I ULOGU KIRA VELIKOG

 IRAN je saopštio da je sprečio „zaveru na internetu”, na čijem čelu su se nalazili stranci, koja je imala za cilj da “poseje razdor” u Iranu današnjim obeležavanjem godišnjice rođenja osnivača persijske države, kralja Kira Velikog, čemu se vlast protivi.

 

Spektakularna svečanost povodom 2.500 godina od kada je Kir Veliki osnovao Persijsko carstvo, održana je 1971, dok je Iran još bio kraljevina, ali su, posle nasilnog verskog prevrata 1979, nove, islamske vlasti ocenile da je to bio „primer zapadne dekadencije” i umanjile značaj preislamske istorije Irana.

Državna novinska agencija Mizan je danas objavila da je Ministarstvo obaveštajnih poslova „osujetilo plan” za nezakonit skup u Pasargaru, 800 kilometara južno od Teherana, gde je sahranjen Kir Veliki.

Putevi do tog mesta su zatvoreni zbog, kako su saopštile vlasti, „građevinskih radova”, a na internetu su snimci na kojima se vidi da su oko grobnice postavljene ograde.

Prošlogodišnje demonstracije kod groba u Pasargaru, za koje su mnoge antivladine grupe iz inostranstva tvrdile da su ih one priredile, protumačene su kao znak da je stanje u Iranu nestabilno.

Pogledajte još:

Izvor: Fakti.rs

 

Top