ŠOKANTNI PODATCI SVETSKE BANKE O BIH: Katastrofalna situacija u finansijama, evo od čega žive građani – hrani ih….

Da nema pomoći rodbine iz inostranstva, građani BiH se načekali da država stvori uslove za privlačenje stranih investitora i poboljšanje životnog standarda.

Prema zvaničnim podacima, rođaci iz inostranstva u BiH pošalju pet puta više novca nego što strani investitori ulože u ovu zemlju.

Dijaspora je u prvih šest meseci ove godine poslala u BiH blizu 1,9 milijardi maraka.

U istom periodu zabeleženo je 386 miliona KM stranih ulaganja. Da su doznake iz inostranstva značajno veće od priliva po osnovu direktnih stranih investicija, pokazuju podaci Svetske banke.

– Lane je u BiH iz inostranstva pristiglo 1,8 milijarda dolara, a istovremeno su strane investicije iznosile tek 293 miliona dolara – pokazala je analiza Svetske banke.

Ekonomista Igor Gavran, ističe da je činjenica da priliv novca u BiH doznakama iz inostranstva višestruko nadmašuje vrednost stranih ulaganja očekivana posledica katasrofalnog stanja u BiH- kako ekonomskog, tako i političkog.

– Ukupno stanje u našem društvu  odvraća strane ulagače, te umanjuje vrednost stranih ulaganja, ugrožava životni standard i egzistenciju sve većeg broja građana, čiji standard i kvalitet života konstantno opadaju. To podstiče iseljavanje u inostranstvo sve većeg broja, naročito mladih, obrazovanih i najsposobnijih, a koji potom finansijski podržavaju svoje porodice, rodbinu i prijatelje koji su ostali u BiH – navodi Gavran.

On ističe da je ovakva situacija karakteristična za nerazvijene i neperspektivne države.

– Međutim mnoge države su poput nekada Irske uspele iskoristiti brojnu dijasporu za investiranje i povratak u zemlju reformama i unapređenjem uslova života i poslovanja. U slučaju BiH i dalje takvih naznaka nema, nego se čak može zaključiti da domaćim vlastima odgovara dalje iseljavanje mladih, obrazovanih i perspektivnih, odnosno svih onih koji su nezadovoljni stanjem, jer se time umanjuje i broj potencijalnih “protivnika” i stvara statistička iluzija smanjenja nezaposlenosti – naglašava Gavran.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da politička nesloga  i stalni sukobi u BiH stvaraju utisak da je BiH nestabilno tržište.

– Umesto da provode reforme i poboljšaju poslovna klimu,  političari rade suprotno, zbog čega ne da nema stranih ulagača, nego i oni koji su uložili kapital beže odavde – kaže Pavlović.

Smanjivaće se doznake dijaspore

Ekonomista Igor Gavran ocenjuje da se može se očekivati dalji trend povećavanja priliva novca iz inostranstva putem doznaka, a smanjenja investicija, do onog momenta kada se komplete porodice isele iz BiH i i bude sve manje onih kojima se novac može slati.

Pročitajte još: HLADAN TUŠ: Ovo je konačan poraz Hrvatske… (VIDEO)

OVO JE ČUDO: Patrijarh Kiril otkrio kolika je njegova pastva u svetu… (VIDEO)

ZAGONETNA SVETLOST IZNAD SIBIRA UPLAŠILA STANOVNIKE SIBIRA: Očevici tvrde, da je svetleća kugla, iznenada počela da… (VIDEO)

LUDI, LUDI SVET: Pogledajte koga Donald Tramp prima u Ovalnoj sobi… (VIDEO)

Izvor: Blic

Top