SAD ČESTITALE DUERTEU: Okončana borba protiv ID na jugu Filipina, Maravi u ruševinama (VIDEO)

Petomesečna borba protiv pristalica Islamske države (ISIS) na jugu Filipina, u kojoj je poginulo više od 1.000 ljudi, okončana je, saopštio je danas filipinski ministar odbrane Delfin Lorenzana.

– Sada objavljujemo kraj svih borbenih operacija u Maraviju – rekao je novinarima filipinski ministar na marginama sastanka povećenog regionalnoj bezbednosti u Klarku, na severu Filipina, prenosi AFP.

On je naveo da u Maraviju više nema ektremista, koji potiču iz grupe Maute, a koji su pružali otpor posle intenzivne završne bitke u kojoj je poginulo 42 ljudi.

– To je bila poslednja grupa boraca iz grupe Maute. Uhvaćeni su u jednoj zgradi i, posle razmene vatre, likvidirani su – rekao je Lorenza, dodavši da su svi ti borci bili teroristi, a da su spaseni svi taoci koje su oni držali.

Stotine naoružanih ljudi, koji su se zakleli na vernost Islamskoj državi, ušli su 23. maja u Maravi, islamsku prestonicu pretežno katoličkih Filipina, a potom su preuzeli delove grada koristeći civile kao ljudske štitove, podseća francuska agencija.

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte i bezbednosni analitičari upozorili su da ekstremisti pokušavaju da u Maraviju uspostave kalifat za region jugoistočne Azije.

Tokom vojne operacije, sprovedene uz podršku SAD s ciljem eliminisanja ekstremista iz te oblasti, ubijeno je više od 1.000 ljudi, dok je 400.000 stanovnika raseljeno, a veliki delovi Maravija su ruinirani.

Duterte je prošlog utorka doputovao u Maravi i proglasio taj grad “oslobođenim”, ubrzo nakon što je lider IS za jugoistočnu Aziju, filipinski ekstremista poznat kao Isnilon Hapilon, tamo ubijen, ali su nastavljene borbe pokrenule pitanje da li je grad zaista oslobođen.

Američki ministar odbrane Džejms Matis čestitao je danas Filipinima uspeh u Maraviju.

Borba za oslobođenje Maravija od ekstremista ISIS obeležila je najveću bezbednosnu krizu u toj zemlji posle više godina, navodi Rojters.

Pročitajt još:  TROŠE DESETINE HILJADA MARAKA, KUPUJU NA KILO: U BiH se uvozi i krv, kosa, obrve i trepavice?

Dok je francuski predsednik razgovarao sa državnim sekretarima, svi su se čudili njegovom psu (VIDEO)

UDES KOD BILEĆE: UDARIO GOLFOM U BIKA: Nije preživeo ni vozač, ni životinja, automobil potpuno uništen!

NEUOBIČAJNA ČAST ZA RUSKOG MINISTRA: Šojgu ugradio jedan deo u mozaik kupole hrama Svetog Save u Beogradu! (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Top