Hrvati i Arapi najčešće traže državljanstvo BiH

BiH je u poslednjih 7 godina dodelila državljanstvo ili dala saglasnost za dodelu državljanstva za 428 osoba iz ukupno 26 zemalja sveta.

Najviše dozvola izdato je osobama iz Hrvatske i to ukupno 171 odobrenje, dok je istovremeno iz svih arapskih zemalja državljanstvo BiH dodeljeno za 42 osobe.

U poslednjih 7 godina za državljanstvo BiH apliciralo je najviše osoba iz Hrvatske, a najviše 2011. godine, kada ih je 57 dobilo pasoš BiH.

Godinama se taj broj smanjivao, ali je ukupno od 2010. godine do danas 171 osoba dobila državljanstvo BiH.

Na drugom mestu su zahtevi osoba iz Srbije, a u pomenutom periodu 97 ih je dobilo državljanstvo BiH.

Osim zemalja regije, najviše zahteva za dodelu državljanstva BiH dolazilo je od osoba iz arapskih zemalja. Tako su u poslednjih sedam godina državljanstvo dobile 42 osobe, a najviše iz Sirije, Jordana i Sudana.

Treba istaći da predmeti sticanja državljanstva po osnovu Ugovora o dvojnom državljanstvu između BiH i Srbije ne dolaze na saglasnost Ministarstvu civilnih poslova, već se samo dostavljaju rešenja koja se uvode u evidenciju sticanja državljanstva BiH, a predmeti naturalizacije po osnovu Ugovora između BiH i Hrvatske dolaze na saglasnost ministarstvu, jer odredbe tog Ugovora upućuju na primenu zakona o državljanstvu država ugovornica.

Na osnovu dostupnih podataka Ministarstva civilnih poslova BiH, u poslednjih sedam godina nije bilo odobravanja državljanstva BiH za osobe iz arapskih zemalja čiji turisti, ali i investitori najviše dolaze u BiH, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Saudijske Arabije ili Bahreina, piše Klix.

Kada je reč o dodeli državljanstva BiH po osnovu odredbe o prijemu osoba od naročitog interesa za BiH, u poslednjih 10 godina dodeljena su 82 takva državljanstva i to najviše za osobe iz Crne Gore (13), zatim Hrvatske (12), i Srbije (10).

U Federaciji BiH od donošenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH iz 2013. godine, do pre nekoliko meseci, nije vođen postupak naturalizacije stranaca, jer se kasnilo s donošenjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu Federacije BiH (usklađivanje entitetskog zakona o državljanstvu s važećim Zakonom o državljanstvu BiH), a zatim i donošenjem podzakonskih propisa.

Zbog zastoja od nekoliko godina, očekuje se povećan broj predmeta u narednom periodu.

Navedenim izmenama i dopunama Zakona o državljanstvu iz 2013. godine tek se stekao pravni osnov za vođenje evidencija o državljanstvu u skladu sa zaštitom ličnih podataka.

Pročitajte još: Dok je francuski predsednik razgovarao sa državnim sekretarima, svi su se čudili njegovom psu (VIDEO)

TROŠE DESETINE HILJADA MARAKA, KUPUJU NA KILO: U BiH se uvozi i krv, kosa, obrve i trepavice?

SAD ČESTITALE DUERTEU: Okončana borba protiv ID na jugu Filipina, Maravi u ruševinama (VIDEO)

BILO JE PITANJE DANA KADA ĆE SE POJAVITI U SRBIJI: Smrtonosni parazit koji se ponaša kao tumor, na udaru su najviše deca… (VIDEO)

Izvor: Klix

Top