NA POMOLU NOVI SUDBONOSNI RASKOL U BIH: Kako je Dodik, izglasavanjem rezolucije, razbesneo Bakira i Čavića, i kako će se to reflektovati na ceo Balkan… (VIDEO)

U Bosni i Hercegovini je na kraju došlo na red neminovno pitanje o ulasku zemlje u NATO pakt. Do sada su se u izjavama raznih dužnosnika, ovisno iz kojeg od tri konstitutivna naroda dolazili, spominje ”euroatlantske integracije” ili samo ”europske integracije, što je retorika Banja Luke.
Naime, buru polemika u BiH je podigla rezolucija koju je prije dva dana osvojila Narodna skupština RS u Banja Luci.

 

Što piše u rezoluciji?
1. Republika Srpska je trajno opredijeljena za poštovanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nastale međunarodnim ugovorom uz garancije velikih sila i potpise Srbije i Hrvatske. Daytonski sporazum je dio međunarodnog prava i njegovi aneksi, kao i provedbeni sporazumi, mogu se mijenjati samo uz sporazume strana – Republike Srpske i Federacije BiH.

2. Po Ustavu je Republika Srpska jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni entitet u sastavu Bosne i Hercegovine, samostalno obavlja svoje ustavotvorne, zakonodavne, izvršne i sudske funkcije koje nisu izričito Aneksom 4. – Ustavom BiH, dodijeljene institucijama Bosne i Hercegovine.

3. Teritorij Republike Srpske je jedinstven, nedjeljiv i neotuđiv u skladu s člankom 3. Daytonskog sporazuma i Aneksom 2. istog pod nazivom Sporazumom o graničnoj liniji između entiteta i relevantnim pitanjima. Teritorij Republike Srpske je u postotku 49% i 51% teritorij Federacije su neotuđivo pravo u okviru međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i Arbitražna odluka kojom je uspostavljen Distrikt Brčko Bosne i Hercegovine kao suvlasništvo, kondominij, oba entiteta, bez uspostavljanja teritorije Bosne i Hercegovine.

4. Teritorij Republike Srpske ne može biti otuđen na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti mu se može utvrditi i dodijeliti drugo svojstvo. Svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijem Republike Srpske smatrat će se kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvesti pravni učinak.

5. Republika Srpska je opredijeljena da svaki budući status koordinira s Republikom Srbijom kao potpisnicom Daytonskog sporazuma. U skladu s tim, Narodna skupština RS donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze, do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj na kome bi se donijela konačna odluka o tom pitanju.

6. Narodna skupština utvrđuje obavezu svih organa i institucija RS na provođenje ove Rezolucije, primjenjujući ustavne nadležnosti Republike. Svako suprotno postupanje biće sankcionirano u skladu sa zakonom.

7. Narodna skupština obavezuje na poštovanje ove Rezolucije i sve predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine, jer su birani u Republici Srpskoj koja je po ustavu i zakonu izborna jedinica. Obaveza se odnosi i na predstavnike iz Republike Srpske u međunarodnim organizacijama i forumima.

8. Narodna skupština obvezuje Vladu i sve druge organe i institucije da obavještavaju Narodnu skupštinu o aktivnostima koje poduzimaju na sprječavanju pokušaja kršenja Daytonskog sporazuma i Ustava Republike.

9. Prethodno doneseni akti Narodne skupštine Republike Srpske koji se odnose na punopravno članstvo u vojnim savezima, prestaju važiti.

Reakcija Sjedinjenih Američkih Država
O rezoluciji se odmah oglasilo američko veleposlanstvo u Sarajevu.

”Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti nije u okvirima nadležnosti Skupštine. Prema Daytonskom sporazumu, vanjska politika je u isključivoj nadležnosti državnih institucija”, istakli su iz Ureda za odnose s javnošću američkog veleposlanstva u BiH.

”Članstvo u NATO savezu je svakako pitanje iz oblasti vanjske politike i obrane, kao i to da su relevantne odluke u vezi s NATO integracijama Bosne i Hercegovine već donesene od strane nadležnih državnih institucija, uključujući i Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH. Bilo kakav budući dijalog o ovom pitanju bi se trebao odvijati u okviru relevantnih institucija na državnom nivou”, priopćilo je američko veleposlanstvo i dodalo ”kako su euroatlantske integracije najbolji način da se BiH osiguraju sigurnost, stabilnost i prosperitet”.

Reakcija NATO pakta
Iz svog sjedišta u Bruxellesu je NATO pakt kratko poručio kako ne želi komentirati odluku zastupnika u Narodne skupštine Republike Srpske kojom se definira neutralnost RS u odnosu na postojeće vojne saveze, ocijenivši ovo kao “unutarnje političko pitanje BiH”.

“U Bosni i Hercegovini smo fokusirani na napredak u pogledu našeg partnerstva, te pružanju podrške potrebnim reformama od kojih korist imaju svi građani BiH”, poruka je dužnosnika NATO pakta iz Bruxellesa.

Reakcija kabineta Bakira Izetbegovića
”Rezolucija o vojnoj neutralnosti RS koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske u krnjem sastavu, bez zastupnika opozicije i koalicije Domovina, predstavlja kontinuitet antidejtonske i antiustavne politike rukovodstva BiH entiteta RS”, priopćio je kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Također, ističe se kako ta rezolucija ne može imati nikakve pravne posljedice, jer vanjska politika i obrana nisu u nadležnosti entiteta, te da se radi isključivo o nadležnosti državnih organa.

Ističe se i ”kako je Predsjedništvo BiH ranije konsenzusom utvrdilo opredjeljenje za pristupanje NATO savezu i podnijelo formalni zahtjev za pristupanje Akcijskom planu za članstvo (MAP)”.

U priopćenju se navodi dalje da je članom 84. Zakona o obrani BiH, donesenim uz podršku i zastupnika SNSD-a, utvrđeno da će “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti obrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO saveza”.

Osim toga, naglašeno je ”kako jasno euroatlantsko opredjeljenje, aktiviranje MAP-a i nastavak puta ka članstvu u NATO šalje poruku da je BiH siguran prostor za investicije”.

Iz kabineta Bakira Izetbegovića su poručili da ovakvi stavovi rukovodstva RS, koje je pod ”očiglednim stranim utjecajem”, pokušavaju BiH ostaviti na sigurnosnoj vjetrometini i šalju lošu poruku potencijalnim investitorima.

”Stoga je ova rezolucija u suprotnosti s interesima svih građana BiH”, naglašava se iz ureda Bakira Izetbegovića.

”Zaključili smo da donošenjem ovakve rezolucije rukovodstvo entiteta Republike Srpske nastavlja s provođenjem destruktivne, secesionističke i destabilizirajuće politike, koja pravi probleme ne samo za BiH, nego će imati posljedice po regiju, ali i cijelu Europu”, stoji na kraju priopćenja kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Reakcija hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je u četvrtak radni sastanak s premijerom i članovima Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona na kojem mu je postavljeno pitanje o usvojenoj rezoluciji o vojnoj neutralnosti Republike Srpske.

“Ja sam prije sedam ili osam dana razgovarao s predstavnicima Republike Srpske i sva javnost zna da postoji jedan plan, jedne političke aktivnosti koje su dio strategije ili taktike jedne političke opcije. Koliko god mi pričali ili šutjeli o tome, ona se odvija kako se odvija. Moj cilj je da mi u 12. mjesecu dobijemo Akcijski plan za članstvo (MAP). Ja ću sve učiniti da ga dobijemo i dobit ćemo ga”, kazao je Dragan Čović.

Ruski mediji su kratko izvijestili o usvajanju rezolucije, koju su nazvali ”činom odbijanja RS da bude dio NATO pakta i kako je ona dio priprema za referendum o pristupanju BiH u NATO”.

 

Pogledajte još:

Izvor: Logično.hr

Top