ERDOGAN OPTUŽUJE “GLOBALNE KOLONIJALISTIČKE KRUGOVE”: Da li je turski predsednik, nekim novim potezima, zapečatio šiitsku osovinu i gde to vodi? (VIDEO)

“Naša drevna geografija prolazi kroz teško, bolno i nestabilno razdoblje u kojem se karte redizajniraju i iznova crtaju”, rekao je turski predsjednik Recep Erdogan, prenosi agencija Anadolu. “Kao i prošlog stoljeća, moto ovog stoljeća je “podijeli i zavladaj”. Ovu strategiju dugo i uspješno provode globalistički kolonijalni krugovi”, dodao je turski predsjednik.
Prema Erdoganu, ”cilj ove strategije je podijeliti Siriju i Irak po etničkim i sektaškim linijama na jugu Turske”.

 

Nema sumnje da se radi o otvorenim optužbama turskog predsjednika i to je sigurno cilj nekih aktera koji su uključeni u irački i sirijski sukob.

No, Erdogan kao da zaboravlja da je to bila i strategija Ankare na početku rata.

Sada je turski predsjednik, kada se Turska suočila s ugrozom, uskladio liniju sa s Damaskom i Teheranom, ali i većim dijelom političkog vrha u Bagdadu, koji optužuju Zapad za poticanje nestabilnosti na Bliskom istoku i da se u tu svrhu koristi etničkim i vjerskim podjelama.

Erdogan u određenom smislu pokušava umanjiti svoju ulogu u sirijskoj klaonici, tvrdeći kako je njegov angažman u tom ratu isključivo preventivna mjera i kako bi izbjegao da se nanese šteta njegovoj zemlji.

Uz ovo opravdanje o ulozi koju Turska ima u sirijskom sukobu, Zapad je i dalje kritičan prema iranskom, sirijskom, pa i stavu Bagdada.

Zbog toga je bio vrlo značajan nedavni Erdoganov posjet Teheranu, tijekom kojeg se susreo ne samo s predsjednikom Hasanom Rohanijem, nego i ajatolahom Alijem Khameneijem, iako je vrlo teško doći do iranskog vrhovnog vođe.

Ovom diplomatskom inicijativom je Erdogan zapečatio savez sa šiitskom osovinom, što je geopolitička promjena od globalnog značaja.

Što je prisililo  Erdogana da poduzme ovaj korak? Nema sumnje da je to bio referendum o neovisnosti iračkog Kurdistana, koji je stvorio novu nestabilnost u regiji.

Kurdska inicijativa je pobudila strahove u svim zemljama koje graniče s mogućim novim državnim entitetom.

Kada je Erdogan upozorio vlasti Erbila da ne poduzimaju daljnje korake na putu ka nezavisnosti, kao da im je poručio: ”Prestanite, okruženi ste!”

Osim toga, turski predsjednik je ljut na Izrael, jer vjeruje se da on stoji iza kurdskog pokreta, stoga je optužio Mossad da je sve organizirao i proveo bez konzultacija s bilo kojom stranom.

Ova podrška je ponovo dovela do udaljavanja između Tel Aviva i Ankare, iako su prošle godine pokušali zatvoriti bolna poglavlja iz ne tako davne prošlosti, kao što je bio napad izraelskih komandosa na turski brod koji je nosio humanitarnu pomoć u Gazu.

Bliskoistočna geopolitika se mijenja, i to  iz dana u dan, ove neprestane promjene stvaraju nove geopolitičke projekte s ciljem preoblikovanja prethodnih granica, što je Erdogan dobro prepoznao. Zato su i stvorena čudovišta kao što su ISIL i Al-Nusra Front, samo kako se sukob ne bi ugasio.

Globalnom neokolonijalizmu odgovara globalni teror. To nije slučajnost, već nužna posljedica.

 

Pogledajte još:

Izvor: Logično.hr

Top