BAKIRA IZETBEGOVIĆA RAZJARIO ODNOS EVROPE PREMA MUSLIMANIMA: “Islamofobija bi danas Isusa isterala iz EU, a njegovoj majci ne bi dali da studira na Sorboni!” (FOTO)

BAKIR IZETBEGOVIĆJE NASTUPIO NA TRIBINI „BOŠNjACI – EVROPSKI MUSLIMANI IZMEĐU ISLAMOFOBIJE I EKSTREMIZMA“

Bakir IZETBEGOVIĆ rekao da Evropa ne pripada samo hrišćanima i naglasio: „Kada bi iz evropske kulture i identiteta izbacili komponentu koju su uneli muslimani – ona ne bi bila kakvu je danas znamo“

 

FAKTI: Alijin sin je na istom skupu izgovorio i da je „hrišćanstvo stiglo u Evropu (samo) nekoliko vekova pre islama sa istog mesta“. Pa, biće da je stiglo faktički ceo milenijum ranije, a još je bitnije što je islam stigao u Evropu osvajačka i okupatorska vera. Ovo što po Siriji i Iraku rade Islamska država i Al Kaida dečija je igra u poređenju sa onim su hrišćanskoj Evropi radili njegovi voljeni Turci. Čak i njegovim hrišćanskim srpskim precima. Uzgred, Alijin sin verovatno misli da je lukav što među ekstremiste ne svrstava svog oca kojim bi se Islamska država ponosila
ČLAN Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da Evropa ne pripada samo hrišćanima, budući da je hrišćanstvo stiglo u Evropu nekoliko vekova pre islama sa istog mesta.

On je na tribini „Bošnjaci – evropski muslimani između islamofobije i ekstremizma“ istakao da bi islamofobija, koja je samo deo ksenofobije kao primitivne mržnje prema drugom i drugačijem, čak izopštila i Isusa da danas dođe u Evropu jer je izgledao kao ljudi koji danas dolaze iz arapskih zemalja, a njegovoj majci Mariji bi bilo zabranjeno da studira na Sorboni jer je bila pokrivena.

„Када би из европске културе и идентитета избацили компоненту коју су унели муслимани – она не би била какву је данас знамо. Тај допринос се огледа у математици, астрономији, хемији, биологији, филозофији, музици – јер како би џез и рок гитаристи свирали без арапског, муслиманског инструмента гитаре или како би прали руке без сапуна и слично“, рекао је Изетбеговић.

Нагласио је да муслимани морају наћи одговор на исламофобију јер је Европа и њихов континент, али да, нажалост, исламски екстремисти намерно дају материјал за приказивање муслимана као терориста јер је циљ Исламске државе да изазове рат између муслимана и остатка света, али они су апсолутна мањина у исламском свету и тиха већина треба да нађе одговор.

Професорица Фахира Фејзић-Ченгић рекла је да Бошњаци као стари европски народ никада у својој историји нису имали екстремних идеја, идеологија и политичких партија, а то им се непрестано спочитава.

Трибину је организовала Асоцијација „Фатма“.

Pogledajte još:

Izvor: Fakti.rs

Top