HAOS U MADRIDU – ČEKA SE 10 SATI: Katalonija dobila rok, danas odlučuje o nezavisnosti – evo od čega zavisi!

Katalonski lider Karles Pudždemon ima vremena da do 10 sati odluči da li će proglasiti nezavisnost.

Pudždemon je juče rekao na sastanku svoje partije da će formalno proglasiti nezavisnost, ako Španija danas počne proces suspenzije katalonske autonomije, naveo je izvor iz katalonske vlade.

Madrid je dao rok regionalnoj vladi Katalonije da do danas odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle nedelje ili da se suoči sa direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom, prenosi Rojters.

Ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj započeo primenu ukidanja katalonske autonomije, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendovana, navodi britanska agencija.

Španski premijer Marijano Rahoj apelovao je juče na katalonskog lidera da “deluje razumno”, pošto se približava rok koji je severoistočni region dobio da odustane o težnji za nezavisnošću, dok je vicepremijerka Soraja Saens de Santamarija zapretila privremenim ukidanjem autonomije Katalonije.

– Tražim od Pudždemona da deluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese građana u prvi plan – poručio je Rahoj u španskom parlamentu.

Pročitajte još: SKANDALOZNO: Vučić dao Hrvatima pola miliona evra za Bana Jelačića? (FOTO)

KOMUNIZAM UZVRAĆA UDARAC: Kina je ustala, do 2050. postaje lider sveta.. (VIDEO)

RUSKI LETEĆI TENK SA KRSTAREĆIM RAKETAMA: Jedinstven po tome, što jedini na svetu može da… (VIDEO)

DUŠKO VUJOŠEVIĆ ODGOVORIO DODIKU I ŠOKIRAO SVE: Taj građanski rat nije završen, već je zadržao… (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Top