SENZACIONALNO OTKRIĆE RUSKIH NAUČNIKA: Na Himalajima otkrivene drevne, kamene figure nepoznate civilizacije, a ono po čemu su posebne i jedinstvene je što… (VIDEO)

Grupa ruskih naučnika otkrila je dva drevna ritualna kompleksa sa jedinstvenim figurama konjanika koji su pripadali nepoznatoj civilizaciji na planinskom području Himalaja.

 

Rusko-indijska ekspedicija predvođena dopisnim članom Ruske akademije nauka Natalijom Polosmak u zapadnom delu himalajskog masiva (provincija Kašmir, Indija) otkrila je dva drevna ritualna kompleksa sa jedinstvenim kamenim figurama, izjavio je zamenik direktora Instituta za arheologiju i etnografiju (IAE) Ruske akademije nauka Vjačeslav Molodin.

Ova naučna ekspedicija radi istraživanja u Indiji već tri godine, a prošle godine je dala „fantastične“ rezultate. Ove godine, istraživanja u kompleksnom području Himalaja na granici Indije i Pakistana finansira naučni fond ruskog Instituta  i Henkel (Nemačka).

Otkrivena su dva ritualna kompleksa, smještena na udaljenom i visokom mestu u planinama, koje je teško pristupačno. U svetilištu je pronađeno oko 200 konjanika, a njihova posebnost je što na nekim od konja ne sjedi samo jedan jahač, već i dva, tri ili četiri, što je otelotvorenje nekih od misterija i mitova koje tek treba protumačiti sa ovih figura, ukrašenih reljefima. Ove skulpture su izrađene u istom stilu i bogato su ukrašene, ali su sve jedinstvene.

Prema riečima istraživača, kamene figure su iz ranog srednjeg vijeka, na šta ukazuje dekoracija konja i drugi detalji.

Na istom mjestu pronađeni su i izvori vode sa, takođe,  specifičnim kamenim figurama

Čini se da je u Indiji odavno već sve poznato, ali u stvari ovi najnoviji pronalasci to demantuju, dok se naučna zajednica po prvi put susreće sa ovim. Ovo otkriće se razlikuje od svega do sada viđenog i ukazuje na to koliko još ima neotkrivenih stvari koje se obično nalaze na neobičnim mjestima na našoj planeti.

Ono po čemu je ovaj pronalazak toliko jedinstven jeste što ne postoji ništa slično ovome u do sada proučavanoj ikonografiji u Indiji, što upućuje na neko za sada nepoznato stanovništvo koje se iznenada pojavilo na Himalajima, nastanilo u udaljenim područjima i ostavilo svoj trag.

 

Pogledajte još:

Izvor: RASEN.rs

.

Top