RUSKI POHOD NA BALKAN: U Beograd stiže “istočni NATO”, a i “KGB” ima planove za… (VIDEO)

Posle brojnih poseta delegacija iz NATO, u Beograd stižu zvaničnici ODKB – istočnog pandana zapadnoj Alijansi

U Beogradu će u naredna četiri dana boraviti predstavnici ODKB, vojne organizacije koja predstavlja istočni pandan NATO. Iako će u oni u srpskoj prestonici boraviti povodom Omladinskog foruma, primetno je da dolaze posle brojnih delegacija iz Brisela. Takođe, tu je i vest koja nije previše zapaženo prošla u domaćoj javnosti, da će ruske i srpske službe bezbednosti početi razgovore o saradnji u vojno-obaveštajnoj sferi. Da li je Moskva pripremila novu strategiju za Srbiju?

 

Povodom Dana oslobođenja Beograda, Škola nacionalne odbrane Vojske Srbije od 18. do 21. oktobra organizuje Omladinski forum u okviru saradnje Republike Srbije i Organizacije ODKB (istočnog pandana NATO), koju čini šest zemalja Evrope i Azije: Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgizija, Jermenija i Tadžikistan. U najvišoj vojnoj školi kod nas, ove nedelje očekuje se 130 gostiju iz šest zemalja na čelu sa jermenskim general-pukovnikom Jurijom Hačaturovom, generalnim sekretarom te organizacije.

Međutim, ono što je primetno da ta delegacija dolazi u Beograd, posle niza poseta visokih zvaničnika NATO, pre svih zamenice generalnog sekretara Rouz Gotemeler. Takođe, tokom leta u više navrata su srpsku prestonice posetili brojni generali, koji su razgovarali sa našim najvišim zvaničnicima.

Kako su Balkan, ali pre svega Srbija, kao najveća i najvažnija zemlja ovog regiona, geostrateški važni i interesantni veliki silama, postavlja se pitanje da li Rusija i ODKB pripremaju novu strategiju, s obzirom na to, da naša zemlja u NATO okruženju.

– Za Srbiju je jako dobro da imamo tu živu diplomatsku aktivnost i ja u njoj ne vidim ništa loše u tim posetama – kaže za Telegraf.rs Zoran Dragišić, profesor bezbednosti i član delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO.

Prema njegovim rečima, postoji apsolutno razumevanje NATO za vojnu neutralnost Srbije i ta pozicija se uvažava i na Zapadu i Istoku. Objašnjava da imamo najveći mogići oblik saradnje sa NATO, koji jedna država ne-članica može da ima, što je slučaj i sa ODKB, gde smo zemlja-posmatrač od 2013. godine.

– Mi imamo jasan stav da nećemo aplicirati za članstvo, tako da je u tom smislu pozicija Srbije potpuno jasna. Da li ćemo mi sarađivati sa jednom ili drugom zemljom, odnosno, jednom ili drugom stranom je stvar naše politike i suverenih odluka koje donosi naša Vlada, tako da se ta pozicija Srbije potpuno poštuje i uvažava i nema nikavih pritisaka zbog toga – ističe Dragišić.

Kada je u pitanju odluka Moskve da se, nakon što je u našu zemlju stiglo šest ruskih aviona MIG 29, nastavi saradnja i u vojno-obaveštajnoj sferi, Dragišić kaže da ne vidi tu ništa sporno. Naime, ukazom ruskog premijera Dmitrija Medvedeva nalaže se da po ovom pitanju Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB – naslednik nekadašneg KGB) počne razgovore sa predstavnicima Ministarstva odbrane Srbije.

– Ti protokoli o saradnji među službama bezbednosti su najnormalnija stvar. To nije nikakav presedan. Mi te protokole imamo sa najvećim brojem zemalja – dodao je Dragišić

Pogledajte kako je izgledao susret delegacije ODKB pre dve godine u Beogradu:

 

Pogledajte još:

Izvor: Telegraf.rs

 

 

Top