DOSTA JE BILO! LAVROV POBESNEO: “Zatvorite Hag, pustite Mladića; jedini cilj te institucije je… (FOTO)

Haški tribunal je odavno trebalo da bude zatvoren zbog pristrasnosti, jer je 80 odsto slučajeva vođeno protiv Srba, kaže Lavrov. Moskva i dalje nudi garancije za generala Ratka Mladića

 

Šef ruske diplomatije Sergej Viktorovič Lavrov traži da se zatvori Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju! On tvrdi da je Haški tribunal ‘dokazao svoju pristrasnost’ time što je tamo čak 80 odsto slučajeva vođeno protiv Srba.

Lavrov naglašava da su u Hagu osuđivani samo Srbi, dok su slučajevi protiv Hrvata, Albanaca i Bošnjaka kao po pravilu ‘propadali’. Kao primer skandaloznih odluka haških sudija Lavrov navodi premijera lažne države Kosovo Ramuša Haradinaja i Nasera Orića, koji su osvedočeni kriminalci i ratni zločinci, ali su u Hagu oslobođeni. Lavrov je ponovio i da zvanična Moskva i predsednik Putin lično nude garancije da se general Ratko Mladić privremeno pusti na slobodu radi lečenja.

Rasprava u Savetu bezbednosti
Pomoglo bi nam da Rusi i Kinezi to pitanje postave pred Savetom bezbednosti i da traže analizu rada suda

Prema Lavrovljevim rečima, Haški tribunal je odavno trebalo da bude zatvoren jer je očigledno jedini cilj te institucije da osudi i za sve zločine okrivi samo i jedino Srbe.

– Tribunal za bivšu Jugoslaviju i dalje radi iako je odavno trebalo da bude zatvoren. On je dokazao pristrasnost i jednostranost. Tamo je nekih 80 odsto slučajeva započeto protiv Srba. Slučajevi koji su pokrenuti protiv pripadnika drugih nacionalnosti prečesto su propadali i odbacivani su zbog navodnog nedostatka dokaza… – naglašava Lavrov, dodajući da o tome možda najbolje govori primer Ramuša Haradinaja:

(printscreen yt)

On je bio ratni zločinac i to svi znaju, ali je pušten. Svi pozvani svedoci su ili nestali ili su odbijali da svedoče…

Komentarišući ove navode, advokat Toma Fila smatra da su tvrdnje Lavrova tačne, ali da se moraju preduzeti konkretniji koraci.

– Sve što je Lavrov rekao jeste lepo i potpuno tačno, ali Rusi to pitanje još nisu postavili pred Savetom bezbednosti. Ovo je kurtoazna izjava, rečena da bi se nama dopala. Bilo bi ipak još bolje da Rusi i Kinezi to pitanje postave pred Savetom bezbednosti i da traže analizu rada suda. To bi nam mnogo više pomoglo – podvlači Fila.

Sudije su podmitljive
I advokat Borivoje Borović uveren je da Haški sud nije “sud za bivšu SFRJ”, već samo sud za osuđivanje Srba.

– Svedok sam osuđivanja jednog našeg generala bez ikakvih dokaza, dok sam oslobađajuću presudu Radiću u ‘vukovarskom’ predmetu jedva izdejstvovao… S druge strane, Albanci u pritvoru otvoreno su govorili da su podmitili sudije mesecima pre presude. Kad je reč o Hrvatima, na javnoj sednici sam izneo izveštaj hrvatske obaveštajne službe u kom se navodi da su hakerski upali u Hag, pokrali dokumentaciju i na osnovu nje pripremali svedoke za lažna svedočenja. To je prošlo bez posledica. A da smo mi tako nešto uradili, uveli bi nam sankcije, možda bi nas i bombardovali… – zaključuje Borović.

 

Pogledajte još:

Izvor: Informer.rs

 

 

Top