ŠOKANTNO! OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Amerikanci povukli potez koji će oduševiti Srbe, a razbesneti Šiptare… (FOTO)

Sjedinjene Američke Države povlače se iz svetske organizacije za zaštitu istorijske i kulturne baštine, UNESKO, zbog neslaganja oko odnosa prema nasleđu koje se nalazi na palestinskim teritorijama, javljaju agencije. Odluka SAD da se povuče iz Uneska predstavlja gubitak za porodicu UN i multilateralizam, saopštio je UNESKO.

Stejt department je obavestio generalnu sekretarku Uneska Irinu Bokovu u vezi američke odluke da se povuče iz te organizacije i uspostavi stalnu posmatračku misiju pri Unesku, saopštio je Stejt department.

Vašington jnavodi da ova odluka nije bila laka, kao i sa oslikava američku brigu za stanje u ovog organizaciji, potrebu za reformana Uneska i konstantan antiizraelski odnos te organizacije.

Stejt department je, dalje, naveo da SAD želi da ostane uključen u rad u Unesku kao posmatrač i na taj način doprinese važnim pitanjima kojima se Unesko bavi.

Amerika će iz Uneska istupiti 31, decembra, navodi Stejt department.

 

Sjedinjene Države su se povukle iz Uneska zbog, kako tvrde,  “kontinuirane anti-Izraelske pristrasnosti” organizacije.
SAD su prestale da finansiraju Unesco 2011. godine, nakon što je organizacija prihvatila Palestinu kao člana.

Ovaj potez Vašingtona bi mogao da nanese nesagledive posledice Vladi Prištine, koja je Ameriku imala kao glavnog pomagača za ostvarenje sopstvene želje za ulazak u UNESCO.

 

Pogledajte još:

Izvor: RTS/BBN

Top