O OVOME NE PIŠU ZAPADNI MEDIJI: Poslanici evropskih zemalja se utrkuju ko će pre da poseti ruski Krim, sa samo jednim razlogom… (VIDEO)

Andreas Maurer, nemački poslanik koji je stigao na ruski Krim sa delegacijom biznismena i političara, predstavio je svoje stavove o ekonomskom razvoju regiona i ideji da Rusija treba da plati Ukrajini nadoknadu za ponovno pripajanje poluostrva Rusiji.
MOSKVA (Sputnik) – Ponovo povezivanje Krima sa Rusijom zasnovano je na odluci njenih stanovnika, tako da Ukrajina ne bi trebala da dobije nikakvu naknadu za teritoriju koja je pripojena nakon referenduma, rekao je Maurer u sredu 11.10.2017. u intervjuu za  Sputnik.

 

“Nadoknada ne dolazi u obzir, temu bi trebalo zatvoriti jednom i zauvek”, rekao je Maurer, koji je u jednonedeljnoj poseti Krimu.

Maurerov komentar dolazi kao odgovor na sugestiju češkog predsednika Miloša Zemana da Moskva može da nadoknadi Kijevu bilo novcem ili energetskim resursima,  gubitak poluostrva Krim.
Zaur Smirnov, šef komiteta za etničke odnose Vlade Krima, izjavio je u utorak Sputniku da je “krimsko pitanje” zatvoreno odgovarajući na pitanje o Zemanovom predlogu.

Ekonomski potencijal Krima

Maurer je otputovao na Krim u okviru delegacije koja uključuje još jednog nemačkog poslanika i 11 norveških političara i privrednika. Poseta se završava u četvrtak, 12. oktobra.
Poslanik je naglasio da on i poslovni ljudi u delegaciji vide “veliki potencijal” u razvoju turizma, zdravstva, izgradnje puteva i ogromnih infrastrukturnih projekata na Krimu.

“Vidim mnoge mogućnosti za nemački biznis, i velike i male. Siguran sam da kompanije u Nemačkoj trpe velike gubitke i propuštanje izuzetnih prilika koje nudi  tržište Krima, u budućnosti bi bila velika greška”, rekao je Maurer, koji je takođe i predsednik frakcije levice u Gradskom veću u Kukenbruku.

Andrei Melnikov, krimski ministar za ekonomski razvoj, rekao je Sputniku početkom oktobra da vlasti planiraju otvaranje kluba investitora za privlačenje investicija iz Rusije i inostranstva.
Krims se odvojio od Ukrajine i ponovo  pripojio  Rusiji, nakon što je 97% lokalnih glasača podržalo tu odluku na referendumu u martu 2014. godine. Ukrajina, kao i Evropska unija, Sjedinjene Države i njihovi saveznici, smatraju Krim okupiranom teritorijom. Ipak, delegacije iz više desetina zemalja, uključujući Francusku, Italiju, Nemačku i Jordan, od tada su posetile Krim, odbacujući  ograničenja Zapada.
Krajem septembra potpredsednik krimskog premijera Georgi Muradov rekao je da je preko 100 stranih delegacija zajedno sa istaknutim političkim i javnim osobama, posetilo Krim u proteklih godinu i po dana.

 

Pogledajte još:

Izvor: BBN

 

Top