TURSKA ODUSTALA OD S 400 – ANKARA POKLEKLA: Erdogan ne priznaje Krim u Rusiji, traži hitnu obustavu rata u DNR!?- evo šta je rekao!

Turska je zainteresovana da vojni sukob na jugoistoku Ukrajine bude rešen što je pre moguće, i to uz poštovanje međunarodnog prava i teritorijalne celovitosti Ukrajine, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

 

On se trenutno nalazi u poseti Ukrajini, gde se sastao sa svojim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom, a posetili su i zasedanje Saveta saradnje između Turske i Ukrajine.

„Naša je želja da konflikt u Donbasu bude rešen što je pre moguće, a verujemo i da problem može da se reši bez kršenja teritorijalne celovitosti Ukrajine“, istakao je on.

Ukrajinski predsednik je istovremeno naveo da Kijev računa na to da će se Turska pridružiti međunarodnoj „grupi prijatelja za deokupaciju Krima“ — inicijativi o kojoj je Porošenko prvi put govorio na nedavno održanoj Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

On je takođe rekao i da se sa Erdoganom dogovorio o nastavku koordinacije i zaštite prava i sloboda građana Ukrajine u okviru međunarodnih mehanizama i posmatračkih misija.

Odustaju od S 300?

Ankara bi mogla da odustane od kupovine sistema protivvazdušne odbrane S-400, ukoliko ne bude postignut dogovor o zajedničkoj proizvodnji, izjavio je danas turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

U intervjuu dnevniku “Aksam”, Čavušoglu je rekao da Turska nije obaveštena o zvaničnom odbijanju ruske strane da zajedno proizvode sistem protivvazdušne odbrane S-400, preneo je TAS S.

– (Predsednik Rusije Vladimir) Putin nam je rekao da možemo da preduzmemo korake ka zajedničkoj proizvodnji, tehnologija je ključna – rekao je Čavušoglu i dodao da bi Turska “ukoliko ruski stav bude negativan, mogla da postigne sporazum sa nekom drugom zemljom”.

– Mi moramo da ih kupimo (S-400) hitno jer su nam potrebni. Moramo da zaštitimo svoj vazdušni prostor. Ali, ukoliko pojedine antiruski nastrojene države ne žele da Turska nabavi S-400 od Rusije, onda moraju da nam obezbede alternativu – istakao je turski šef diplomatije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u 12. septembra da je Ankara odlučila da potpiše sporazum sa Moskvom o kupovini sistema protivvazdušne odbrane S-400 i da je avans uplaćen.

Pomoćnik predsednika Rusije za vojnu i tehnološku saradnju Vladimir Kožin potvrdio je krajem septembra da će Rusija Turskoj isporučiti sistem protivvazdušne odbrane S-400, za koji je već uplatila avans, ali da Turska neće moći da dobije i proizvodnu tehnologiju za taj sistem.

Kožin je rekao da se o davanju proizvodne tehnologije Turskoj nije ni razgovaralo.

– Ne pričamo o tome, još uvek samo pričamo o gotovom oružju, ne o proizvodnoj tehnologiji – rekao je Kozin i dodao da je Turska već uplatila avans, a ugovor stupio na snagu, preneo je TAS S.

S-400 “trijumf” je najnoviji protivavionski raketni sistem dalekog dometa koji je u službu ušao 2007. godine. Dizajniran je da obara avione, krstareće i balističke rakete. Operativni domet mu je 400 kilometa do visine od 30 kilometara, navela je ruska novinska agencija.

Pročitajte još: BRITANSKI MEDIJI BRUJE – BOMBA ”POMRAČENJE”: Oružje kojim je NATO uništio električnu mrežu Srbije sada se sprema Severnoj Koreji! (VIDEO)

RUSIJA OBORILA REKORD SSSR – ”OVO JE ČUDO”: Sankcije preporodile Rusiju i spasile Venecuelu, Putin čestitao seljacima i radnicima! – 130 MILIONA TONA! (VIDEO)

DODIK BESAN – POZVAO SRBE NA POBUNU: Federacija pred raspadom! ”Sarajevo prešlo tačku bez povratka” — Srpska sprema odgovor!

Izvor: Sputnjik, Tanjug

Top