ASADOVI JURIŠNI ODREDI OPKOLILI TERORISTE: Pada prestonica ID na istoku Sirije, ruski vojni vrh zapretio Amerikancima – ovo nije slučanost! (FOTO/VIDEO)

Sirijske oružane snage i njeni saveznici opkolili su DAEŠ-a u gradu Majadinu u istočnoj Siriji, saopštio je izvor agencije Sputnjik.

 

„Jurišni odredi vojske čiste zapadna predgrađa Majadina“, rekao je sagovornik agencije.

Dan ranije, Ministarstvo odbrane Rusije obavestilo je javnost o uništavanju komandnog položaja DAEŠ-a u okrugu Majadinu, rekavši da je tokom operacije ubijeno oko 80 militanata, uključujući i važne komandante DAEŠ-a.

​U petak su sirijske vladine snage i saveznici završili vojnu operaciju protiv DAEŠ-a u istočnom delu sirijske provincije Homs i oslobodili su 1.800 kvadratnih kilometara teritorije.

Grad Majadin je značajno uporište DAEŠ-a u susednoj provinciji Dejr el Zoru.

Sirijske snage vode ofanzivu na području oko grada Dejr el Zor. Većina militanata je potisnuta nekoliko kilometara istočno od Eufrata i preko te reke. Militanti DAEŠ-a zatim su počeli da beže prema Majadinu i dalje prema severnom predgrađu Dejr el Zora.

SAD spašavaju teroriste

Portparol Ministarstva odbrane RF za primer je naveo da su odredi Islamske države 28. septembra pokušali da zauzmu dominantne kote oko grada Karijatejna i da su pritom zaobišli sve utvrđene skrivene položaje vladinih snaga jer su raspolagali njihovim tačnm koordinatama.

Konašenkov je precizirao da je teroristima te koordinate mogao predati samo onaj ko ima moćnu aero-špijunažu. A da bi bilo jasnije na koga misli, dodao je:

„Svi napadi terorista došli su iz zone koja se nalazi u prečniku od 50 kilometara oko naselja At-Tanf na sirijsko-jordanskoj granici. To je tačka kojoj Amerikanci ni na domet topovske granate nisu puštali jedinice sirijske armije dok su progonile teroriste”.

Precizirao je da je nekoliko grupa terorista izvelo koorinirane napade na položaje vladinih snaga, a da je za to vreme 300 terorista na džihad-mobilima – zahvaljujući koordinatama dobijenim od Amerikanaca – nepogrešivo obilazilo one skrivene tačke i pojačavalo napade.

Naveo je da je sirijska armija zbog ovakvog američkog asistiranja teroristima morala da uloži velike napore da oslobodi naselja oko auto-magistrale Palmira-Deir-ez-Zor koja su bili zauzeli.

„Ako američka strana na ovakve operacije gleda kao na nepredviđene slučajnosti, Vazdušno-kosmičke snage Rusije u Siriji spremne su da pristupe potpunom uništavanju takvih `slučajnosti` u zoni koja je pod njihovom kontolom” – upozorio je Konašenkov.

Posebno je naglasio da su američka podrška teroristima i igre koje SAD igraju sa njima i preko njih – glavna prepreka još efikasnijoj borbi protiv njih. Glavna smetnja njihovom konačnom razbijanju.

Uovom kontekstu je podvukao da se uspesi sirijske armije i ruske avijacije ne uklapaju u planove Vašingtona.

Pročitajte još: NIKO NE ZNA ŠTA IM SE DESILO: Teroristi zarobili ruske plaćenike koji su odbili da pređu u islam, pokušali da ih vrbuju za ID – Rusi odbili! (VIDEO)

OPOZICIJA POKUŠALA DA NAPRAVI HAOS U RUSIJI: Brza reakcija policije razvejala nadanja zapadnih medija! (VIDEO)

U TOKU VOJNA VEŽBA ”BARS” – UČESTVUJE I SPECNAZ: Srpsko-ruske vojne vežbe, pogledajte MiG 29 i helikoptere Mi-8 u akciji! (VIDEO)

Izvor: Fakti, Sputnjik

Top