NIKO NE ZNA ŠTA IM SE DESILO: Teroristi zarobili ruske plaćenike koji su odbili da pređu u islam, pokušali da ih vrbuju za ID – Rusi odbili! (VIDEO)

Roman Vasilijevič Zabolotnji i Grigori Mihailovič Surkanov, dvojica ruskih vojnih plaćenika, najverovatnije su pogubljeni, smatraju tamošnji zvaničnici. Njih je prethodno zarobio ISIS, a razlog još nepotvrđenog pogubljenja navodno je ne prihvatanje prelaska u islam pred kamerama.

Roman (39) i Grigori (38) zarobljeni su u Siriji gde su ratovali u gradu Deir er Zor kao plaćenici, najverovatnije u sklopu privatne ruske vojske kompanije “Vagner”, koja je ranije učestvovala u akcijama na Krimu i u istočnoj Ukrajini, piše britanski “Dejli mejl”:

Na snimku koji je na internetu ove nedelje objavila agencija ISIS-a “Amak”, oni su odbili da kažu da su pristupili terorističkoj organizaciji Islamskoj državi. Pre nego što je video napravljen, njima su date izjave koje je trebalo da pročitaju, u kojima je pisalo da se odriču pravoslavne religije, da odbacuju svoju državu i da se kao muslimani priključuju ISIS-u.

Iako se o njihovoj daljoj sudbini od tada više ništa ne zna, član ruske Dume Viktor Vodolatski je rekao da su najverovatnije mrtvi. Zvaničnih potvrda ruskih vlasti o dvojici plaćenika još nema, ali kako piše “Dejli mejl”, Rusija je uzdržana kada se spomenu takve vojne formacije.

Anatolij Kotliarov, član lokalnog parlamenta Rostova na Donu, odakle je Zobolotnji, takođe je potvrdio da su njih dvojica pogubljeni, kao i da se to dogodilo dan nakon što je snimak napravljen. Kako je rekao, njegov izvor je “proveren” koji nikada nije pogrešio za četiri godine međusobne saradnje. Međutim, na pitanje da li postoje tajni pregovori između ruskih snaga i ISIS-a o zarobljenicima, rekao je da se radi o tajnoj informaciji o kojoj ne može da govori.

Prema izveštajima, Zabolotnji je bio duboko okrenut religiji a u Siriju je otišao da bi “branio hrišćanstvo od terorista”. Kako pišu mediji, organizacija je ponudila ISIS-u milion dolara za svakog zarobljenika ako ih oslobode.

Ipak, njegova porodica je rekla da nisu obavešteni da im je sin ubijen, već da se i dalje vode pregovori.

Dan ranije mediji su pisali da je roditeljima Surkanova rečeno od strane tajnih službi da “dižu buku” u medijima i da se nadaju da će ubrzo biti oslobođeni.

Surkanov je bio bivši ruski padobranac u obaveštajnom sektoru državne avijacije.

Prema rečima Ruslana Levjeva, osnivača organizacije Konfliktno obaveštajna nezavisna grupa za istragu, rekao je da su dvojica muškaraca sa snimka plaćenici.

– Naša iskustva govore da je Vagner privatna plaćenička armija koja se među prvima šalje u borbe. Smatramo da je strategija Ministarstva odbrane Rusije slanje plaćenika u najopasnije zone, kako bi se izbegli gubici među redovnom vojskom i tako vojne operacije prikazale kao uspešnim – rekao je Levjev.

Portparol Vladimira Putina Dmitri Peskov, izbegao je da odgovori na pitanje o sudbini Romana i Grigorija.

Na snimku koji je objavljen vidi se čovek sa bradom koji kaže “Ja sam Zabolotnji, Roman Vasiljevič, rođen 1979. godine u Rostovskoj regiji. Tokom kontra-napada ISIS-a uhvaćen sam kao ratni zarobljenik. Surkanov je uhvaćen zajedno sa mnom”.

Pročitajte još: NIJE BIRAO REČI – DODIK ODBRUSIO MESIĆU: Predsednik RS udario po bivšem hrvatskom predsedniku, diplomatski skandal u BIH – ”Mesić je …”!

PANIKA U SAD ZBOG NOVE RAKETE – SVETSKI MEDIJI BRUJE: Severna Koreja može da pogodi Kaliforniju, ovoga puta nema šale – CIA upozorava da…!

POGLEDAJTE OVOG LUDAKA – SMEJE MU SE CELA SRBIJA: Neviđeni gaf predsednika Srbije, Vučić u panici – sutra se u Beogradu … (FOTO/VIDEO)

U TOKU VOJNA VEŽBA ”BARS” – UČESTVUJE I SPECNAZ: Srpsko-ruske vojne vežbe, pogledajte MiG 29 i helikoptere Mi-8 u akciji! (VIDEO)

Izvor: Blic, Dejli Mejl

Top