PANIKA U SAD ZBOG NOVE RAKETE – SVETSKI MEDIJI BRUJE: Severna Koreja može da pogodi Kaliforniju, ovoga puta nema šale – CIA upozorava da…!

Severna Koreja je spremna da lansira raketu koja bi mogla da pogodi zapadnu obalu SAD. prenosi Sputnjik

Severna Koreja bi mogla da izvede nove provokacije 9. oktobra, kada se u Americi obeležava nacionalni praznik — Kolumbov dan, upozorio je zamenik pomoćnika direktora CIA Jong Suk Li na konferenciji o pitanjima nacionalne bezbednosti održanoj na Univerzitetu „Džordž Vašington“.

Jong Suk Li nije naveo kakve provokacije se mogu očekivati od Pjongjanga, ali je dodao da Severna Koreja često lansira rakete ili izvodi nuklearna testiranja uoči nekih velikih godišnjica. Severna Koreja će 10. oktobra obeležiti rođendan Radničke partije Koreje.

Budite spremni i držite telefone uz sebe – rekao je predstavnik CIA.

Prema njegovim rečima, analitičari specijalne službe smatraju da je malo verovatno da će severnokorejski lider Kim Džong Un krenuti u rat protiv Amerike ili njenih saveznika, na primer Južne Koreje.

Pjongjang je za poslednjih 11 godina izveo šest podzemnih nuklearnih testiranja. Prvi put je to učinio 9. oktobra 2006. godine.

SAD ne mogu da ”odseku” Pjongjang

Ruska kompanija TransTeleCom obezbedila je novu internet vezu za Severnu Koreju, što bi moglo da utiče na nastojanja Amerike da izoluje tu zemlju. Internet analitičari su konekciju prvi put primetili u nedelju, 1. oktobra, te došli do zaključka da trenutno omogućava 60% od ukupnog internet saobraćaja Severne Koreje.

 

Iz kompanije TransTeleCom nisu potvrdili dogovor sa Severnom Korejom, te su dodali da su sa ovom zemljom poslovali i ranije, kroz saradnju sa Korea Posts i Telecommunications Corp, a prema ugovoru koji je potpisan još 2009. godine.

Iako ovaj dogovor izgleda kao važan korak za zemlju koja svojim građanima obično ne dopušta kontakt sa spoljašnjim svetom, to nije jedini sporazum koji je Severna Koreja postigla sa nekim provajderom izvan zemlje. Naime, China Unicom – kineska telekomunikaciona kompanija u vlasništvu države, Severnoj Koreji omogućava internet vezu već sedam godina, mada su sadržaji strogo cenzurisani, a pristup mreži ograničen.

Sjedinjene američke države su i ranije uticale na internet povezanost Severne Koreje, te je zemlja ostala bez mreže i za vreme drugog mandata Barack-a Obama-e 2014. godine, što je bio odgovor na dokaze o umešanosti severnokorejskih hakera u napade na Sony Pictures Entertainment.

Kim ”zauzeo” fabrike

Severna Koreja je pokrenula proizvodnju u nekim fabrikama u koje je Seul investirao, u industrijskom kompleksu Kaesong, nakon što se Južna Koreja povukla iz tih mešovitih ulaganja, preneli su danas onlajn mediji iz Pjongjanga.

Južna Koreja je suspendovala poslovne aktivnosti u tom industrijskom kompleksu u februaru prošle godine, navodeći da je novac koji je Pjongjang stekao iz tih mešovitih ulaganja odlazio na severnokorejski program nuklearnog naoružanja.

Jedno udruženje koje zastupa 120 južnokorejskih firmi koje su poslovale u Kaesongu, industrijskoj zoni smeštenoj duž severnokorejske granice, procenilo je vrednost ostavljene imovine na 820 milijardi vona (663 miliona dolara).

Severnokorejski mediji su danas potvrdili da su fabrike u zajedničkom vlasništvu dve zemlje i dalje u funkciji, dodajućio da se pogoni koje je Južna Koreja napustila više ne mogu smatrati njihovom imovinom.

“Niko nema pravo da se meša u ono što radimo u industrijskoj zoni koja leži na našoj suverenoj teritoriji”, piše Uriminzokiri, jedan od propagandnih medija Pjongjanga.

U članku se dodaje da će Pjongjang zamrznuti pravo raspolaganja Seulu nad svim objektima, proizvodima i sirovinama koje je ostavio i da će preuzeti kontrolu i upravljanje njima.

Reč je o 19 fabrika u Kaesongu u koje su dve zemlje svojevremeno zajednički ulagale, a koje su se bavile proizvodnjom odeće.

Pročitajte još: OVO MU NIJE TREBALO – BRITANSKI KOMIČAR OPLEO PO BALKANCIMA: Šta je ovo? Tako nešto ne postoji – haos na Tviteru ! (FOTO)

SKANDAL – MARŠ ISLAMSISTA U HAGU: Celim gradom odzvanja ”Alahu Akbar” uz zastave terorističkih formacija (VIDEO)

NIJE BIRAO REČI – DODIK ODBRUSIO MESIĆU: Predsednik RS udario po bivšem hrvatskom predsedniku, diplomatski skandal u BIH – ”Mesić je …”!

DNO DNA – “SUPERTALENAT”: Sramotni nastup mlade Hrvatice pred rođenim ocem, šokirala žiri i gledaoce na takmičenju (VIDEO)

Izvor: Sputnjik, Agencije

Top