VIKTOR ORBAN NAJAVLJUJE UZDIZANJE CENTRALNE EVROPE: Srbi žele da uđu u “priču”, samo još da rešimo sa Hrvatima… (VIDEO)

Orban je u intervjuu za više listova mađarske manjine u Rumuniji ocenio da je Srbija ojačala dodelivši “autonomiju za primer” Mađarima u Vojvodini, prenela je MTI.

“Poljaci, Česi, Mađari i Slovaci sigurno će postići ozbiljan uspeh zajedno, a mogao bih da dodam i Slovence. Moramo prvo da rešimo određena pitanja sa Hrvatima. Jasno je da Srbi žele da se pridruže uspešnoj priči centralne Evrope. Očigledno je da etnički Mađari u Rumuniji imaju mesto u ovom poletu”, rekao je Orban.

On je dodao da je na Rumunima da odluče da li mogu da se pridruže “uspešnoj priči centralne Evrope” u saradnji sa Mađarima pokretanjem zajedničkih ekonomskih projekata i uspostavljanjem zajedničkih ciljeva, prenela je MTI.

Istovremeno, dodao je da je zadatak mađarske vlade da štiti interese Mađara, kao pripadnika etničke manjine, na međunarodnim forumima i u bilateralnim odnosima i poručio da mađarska politika prema etničkim manjinama u inostrantsvu ne sme biti ograničena za zaštitu prava.

On je dodao da o tim pitanjima Mađarska treba da razgovara sa Rumunijom, naglasivši da je njegova zemlja uspela da uspostavi oblik saradnje sa Srbijom, od kojeg korist imaju i Srbi i etnički Mađari koji tamo žive.

Orban je dodao da u narednim godinama politika Mađarske prema državljanima te zemlje koji žive u inostranstvu mora da se usredsredi na niže kvalifikovane, pripadnike nižih i srednjih klasa koji su, smatra on, skloniji asimilaciji.

On je naglasio da će Mađarska pre pomoći Rumuniji da zaštiti svoju istočnu granicu od migracija nego što će izgraditi ogradu na mađarsko-rumunskoj granici.

“Pre ili kasnije biće potrebno efikasno zapečatiti istočne granice (Rumunije), a u suprotnom Rumuniju će preplaviti migranti i Mađari će onda morati da izgrade ogradu na granici s Rumunijom. Svakako želimo da to izbegnemo, i ako dođe do toga, rado ćemo pomoći Rumuniji da zaštiti svoje granice”, poručio je Orban.

Pročitajte još: RADIOAKTIVNA MATERIJA PREKRILA EVROPU: Ruterijum 106 registrovan i iznad Beograda, povećana radijacija nad Balkanom – niko ne zna šta se dešava! (VIDEO)

JEZIV PRIZOR PREPLAŠIO JAPANCE: Zagonetna „zmija“ na japanskom nebu, neobičan ”oblak” izazvao paniku! (VIDEO)

PUTIN PROGOVORIO POSLE 16 GODINA: Predsednik Rusije šokirao svet, evo šta mu je Kimov otac rekao – SAD prevarile Severnokorejance!

TAČI NA ČELU KOLONE: Najavljena prva gej parada u Prištini!

Izvor: B92.rs

Top