SREBRENICA KAO DIVLJI ZAPAD: Pucaju na zastave Srpske, u tučama i odbornici – Dodik traži miran raspad BIH!

Bošnjački ekstremisti u Srebrenici pucaju na zastave Republike Srpske, a lokalni političari zbog batina završavaju u bolnici.

Eskalacija nasilja i međunacionalnih tenzija, koja je prethodnih dana uzdrmala Srebrenicu, izazvala je veliko uznemirenje i zabrinutost među stanovništvom te siromašne opštine.

Nakon što je iz lokalne policije potvrđeno da se u ponedeljak dogodilo nekoliko međubošnjačkih tuča u Potočarima i samom centru grada, u kojima je najdeblji kraj izvukao bivši odbornik u lokalnom parlamentu Senaid Hasanović, nezvanične informacije govore o tome da je batine od svojih sunarodnika u Skelanima nedavno “fasovao” i aktuelni odbornik SDA u SO Srebrenica Almir Muminović.

Zbog narušene bezbednosne situacije u opštini morao je da reaguje i šef lokalnog SNSD i potpredsednik SO Srebrenica Radomir Pavlović, koji je javno osudio nasilje i pozvao na smirivanje situacije.

– S obzirom da su učestale tuče i narušavanja javnog reda u Srebrenici, pozivam nadležne da doprinesu smirivanju situacije i prekidu nasilničkog ponašanja – poručio je Pavlović.

Nadzorne kamere otkrile krivca

Inače, “EuroBlic” saznaje da je pre nekoliko dana veliko uznemirenje među lokalnim srpskim stanovništvom izazvao i incident koji se dogodio u blizini Hidroelektrane Perućac, kada su nepoznati počinici iz vatrenog oružja prvo izrešetali zastavu RS, a nedugo nakon toga je i skinuli s jarbola.

– Na desetine zastava BiH stoje na brojnim objektima pored leve obale Drine i nikad nijedna nije skinuta niti je oštećena. Pucanje na zastavu Republike Srpske, koju su meštani postavili na tzv. kranskoj stazi u blizini HE Perućac, a zatim i njeno nasilno skidanje s jarbola izazvalo je veliko uznemirenje kod tamošnjeg stanovništva – pričaju za „EuroBlic“ pojedini meštani Srebrenice koji nisu želeli da im objavljujemo imena.

Kako nezvanično saznajemo, počinilac tog nedela uhvaćen je „okom“ nadzornih kamera koje su postavljene u blizini hidroelektrane. Navodno, radi se o izvesnom Mirsadu Pitareviću iz sela Peć u srebreničkoj Mesnoj zajednici Skelani, koji je, inače, još od ranije poznat policiji zbog izazivanja međunacionalnih incidenata na području srebreničke opštine.

Pse nahuškao na monaha

Naime, Pitarević se dovodio u vezu s napadom na pravoslavnog monaha Luku Babića u manastiru Karno kod Srebrenice u februaru 2015. godine, kada je grupa bošnjačkih lovaca, među kojima se nalazio Pitarević, nahuškala svoje pse da napadnu srpskog monaha. Zbog ujeda razjarenih životinja Babić je lekarsku pomoć tada morao da potraži u Bajinoj Bašti.

Iz Policijske uprave Zvornik, u čijoj se zoni nadležnosti nalazi opština Srebrenica, za “EuroBlic” potvrđuju da im je prijavljen incident sa skrnavljenjem zastave RS koji se dogodio u blizini Hidroelektrane Perućac.

– Na tom slučaju još se radi i u toku je otkrivanje izvršioca tog dela – kratko nam je saopšteno iz PU Zvornik.

Meholjić: Siromaštvo rađa svađu

Predsednik Opštinskog odbora SDP BiH u Srebrenici Hakija Meholjić smatra da su poslednji incidenti u tom gradiću pre svega uzrokovani lošom ekonomskom situacijom u celoj opštini.

– Ljude bez posla i bilo kakve perspektive najlakše je posvađati i nagovoriti da rade svakakve gluposti. Zato se i tuku i svađaju po kafanama, jer nemaju ništa pametnije da rade. Takve nesrećnike je uvek bilo najlakše posvađati i nahuškati jedne na druge – kaže Meholjić.

Top