HRVATSKI NOVINAR UNIŠTIO KOLINDU: Evo kako se našalio na račun hrvatskog ratnog vazduhoplovstva – pogledajte ovaj hit ! (VIDEO)

Zoran Šprajc, hrvatski novinar, odlučio je na sebi svojstven način da prokomentariše otvaranje ponuda za nove borbene avione u Hrvatskoj

– Ponude su poslale 4 zemlje. Tako Sovjetski Savez nudi eskadrilu svojih najboljih ratnih lovaca Jak-9. Jakovljevi su se dokazali na svim bojištima, lete brzinom od 600 km/na sat, a u naoružanju imaju top od 20 milimetara. Cena je povoljna, ali MORH će se verovatno odlučiti za nekog proizvođača zapadnih saveznika – započeo je.

Potom se prebacio na Meseršmit BF 109, izuzetno moderan lovački avion, prvi s monokl kabinom kojem se točkovi mogu uvlačiti.

– Naoružan je s dva mitraljeza i jednim topom od 20 mm. Dokazali su se u španskom građanskom ratu, a nemački letački as Erih Hartman u njemu je osvojio 352 avionska dvoboja. ‘Das avion’, što bi rekli -dodao je.

Sledeći kojeg je spomenuo bio je bombarder “Spitfire Super Marine”.

– Reč je o jednom od najbržih aviona na svetu koji leti brzinom od 750 km/h, izgrađen je od lakih legura, a krila su mu prekrivena čvrstim platnom. Naoružan je sa četiri fiksna mitraljeza i dva fiksna topa od 20 mm, a može da nosi čak dve bombe ispod krila – nastavio je.

Jednako interesantna je i američka ponuda, ne samo zbog ponude, nego najviše zbog Amerike, rekao je Šprajc i dodao da Amerikanci Hrvatima nude P-51 Mustang, lovački avion brži čak i od Spitfajera.

– Mustang ide do 755 km/h i sa najvećim naporom od čak 2.700 kilometara. Naoružan je sa čak 6 Broving mitraljeza, nekoliko projektila, a može nositi oko 450 kilograma bombi. To je i najskuplji avion u ponudi, ali Amerikanci uz njega nude i obilazak Bele kuće, što će se sigurno svideti državnom vrhu – dodao je.

A onda je poentirao.

– Iz režije me sad upozoravaju da su to ponude koje su pristigle na takmičenje iz 1945., ali nema veze, ionako živimo negde u tom vremenu, kojekakvi Fantomi i Gripeni od 500 miliona evra su za neke moderne države, a ne za zemlju gde još uvek raspravljamo ko su bili ustaše i Švabe, za zemlju gde župan mlati ženu, dožupan novinare i nikom ništa, osim narodu koji kao i 45. beži prema Blajburgu i dalje prema zapadnim saveznicima – zaključio je Šprajc.

Pogledajte video:

Pročitajte još: PUTIN ISPRIČAO VIC NA FORUMU U MOSKVI: Evo šta je ruski predsednik rekao o izraelskoj vojsci… (VIDEO)

SEPARATISTI PUKLI U NOVOM SADU: Nisu samo Škotska i Katalonija, sve ove regije koje žele nezavisnost – desničari upozoravaju… !

OBJAVLJENA ANALIZA CIA O KIMU: Pomoćnik zamenika direktora CIA zadužen za Severnu Koreju otkriva, ovo niko nije očekivao – Kim je u stvari …

PROCURELI TAJNI DOKUMENTI PENTAGONA: Skandal u Hrvatskoj, BIRN raskrinkao operaciju NATO na Krku!

Izvor: Index.hr

Top