NATO SPREMA ODGOVOR SRBIJI: Evo kako je Hrvatska reagovala na nabavku ruskih migova, ministarstvo odbrane otvorilo…

Predstavnici Grčke, Izraela, Švedske i SAD predstavili su danas u Zagrebu ponude za nabavku višenamenskih borbenih aviona, koji bi trebalo da zamene postojeće letilice tipa MiG 21 u sastavu Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Kako je saopšeno iz Ministarstva odbrane Hrvatske, nakon otvaranja ponuda sledi detaljan proces njihove evaluacije i validacije koji će voditi stručni tim, što bi trebalo da bude završeno u roku od dva meseca.

Ključni parametri u odabiru, osim karakteristika i sposobnosti aviona, biće tri segmenta – međudržavni ugovor, cena i paket poslovno-privredne sradnje, stoji u saopštenju.

Postupak će se, navodi se, voditi transparentno, sistemski će biti ispitan svaki segment da bi krajnji izbor bio najbolji za Hrvatsku.

Reč je o američkim avionima tipa F-16 u raznim varijantama, koje Hrvatskoj nude predstavnici Grčke, Izraela i SAD, a koji su u sistemu vazdušnih snaga tih zemalja i borbenim avionima tipa JAS 39 Grippen, koje proizvodi švedski koncern SAAB. Hrvatska bi, kako se navodi, trebalo da kupi jednu eskadrilu tih aviona.

Pročitajte još: ZATAŠKAN INCIDENT: Presretnut severnokorejski brod, ono što su našli ih je šokiralo… !

STIGAO ODGOVOR IZ BRISELA: Kocijančić odbrusila Beogradu, evo šta je portparaolka EU rekla o Kosovu i Kataloniji

RUSKI MIGOVI STIGLI U SRBIJU: Oko vojnog aerodroma “Batajnica” opsadno stanje… (FOTO)

Evo kako izgleda novi ruski telefon koji lovi špijune (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Top