STIGAO ODGOVOR IZ BRISELA: Kocijančić odbrusila Beogradu, evo šta je portparaolka EU rekla o Kosovu i Kataloniji

Portparolka Evropske unije Maja Kocijančić odbacila je navode da za Kataloniju, tačnije Španiju, važe drugačiji standardi od onih koji su važili za Srbiju u slučaju Kosova i istakla da je međunarodno pravo univerzalno, i da ga EU “u potpunosti poštuje”.

Kocijančić je, povodom jučerašnjeg stava Evropske komisije da su slučajevi Kosova i Katalonije “neuporedivi”, naglasila u izjavi za Tanjug da “ne postoje dostruki snadardi”.

“Kosovo je sui generis slučaj “, rekla je Kocijančić Tanjugu.

“Kao što je to potvrdio Savet ( Evropski savet), Kosovo je SUI GENERIS slučaj i kao takav se ne može uporediti sa bilo kojom drugom situacijom. Dvostrukih standarda nema. Međunarodno pravo mora biti univerzalno primenjeno, a EU ga u potpunosti poštuje”, stoji u pisanom odgovoru Kocijančić za Tanjug.

Kocijančić nije direktno odgovorila na pitanje Tanjuga kakvu “političku poruku” EU šalje zemljama kandidataima, posebno Srbiji, stavom da je “Španija država članica” te da su zbog toga “slučajevi Kosova i Katalonije neuporedivi” .

Ona je, naime, ponovila stav da Srbija i Zapadni Balkan imaju “jasnu EU perspektivu”, koju su potvrdili i Evropski savet i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u svom govoru o Stanju unije.

“Očekujemo da pozdravimo premijerku Srbije Anu Brnabić sledeće nedelje u Briselu, kada ćemo nastaviti razgovore o novim koracima na EU putu Srbije”, zaključila je Kocojančić.

Porparol Evropske Komisije Margaritis Shinas juče je na pitaje novinara o različitim pristupima EU pitanju nezavisnosti Kosova i Katalonije odgovorio da je “Španija zemlja članica” i da za njih ta dva slučaja “nisu uporediva”.

“Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je pozicija usvojena od strane Saveta, a na osnovu UN deklaracije i različitih rezolucija UN i međunarodne zajednice. U pitanju je veoma specifičana geo-politička logika i kontekst sa specifičnim razlozima. Za Evropsku komisiju te situacije nisu uporedive”, poručio je u ponedeljak portparol Evropske komsije Margaritis Shinas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je da je ovakav stav Evropske komisije jasan primer dvostrukih standarda, a premijerka Ana Brnabić upitala da li se međunarodno pravo promenjuje samo za EU, a da neko drugo međunarodno pravo važi za treće zemlje.

Beograd je najavio da će se zvanično, pismom, obratiti Evropskoj komisiji ovim povodom.

Pročitajte još: RUSKI MIGOVI STIGLI U SRBIJU: Oko vojnog aerodroma “Batajnica” opsadno stanje… (FOTO)

RUSKI MIGOVI STIGLI U SRBIJU: Oko vojnog aerodroma “Batajnica” opsadno stanje… (FOTO)

KOMADANJE EVROPE JE ZAPOČELO! KATALONIJA ĆE SE OTCEPITI; KO JE SLEDEĆI: Neki postupci se vraćaju kao bumerang! “Samostalna država. Vajk bila, vajk će biti!” (VIDEO)

ZASTRAŠUJUĆE SVEDOČANSTVO DEVOJKE IZ LAS VEGASA: 45 minuta pre krvoprolića, prišla nam je žena i rekla SVI ĆETE UMRETI VEČERAS… Pogledajte najnovije snimke i svedočenja (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Top