POČELO JE! KATALONIJA EKSPLODIRALA: Policija lomi stakla i silom ulazi na birališta… (VIDEO)

Danas se u španskoj pokrajini Kataloniji, održava referendum o nezavisnosti.

Katalonci će glasati o tome da li region ostaje deo Španije ili treba da se otcepi. Građani su još u petak “okupirali” škole u Kataloniji, gde će se izvršiti glasanje, da bi sprečili policiju u njihovoj nameri da ne dozvole održavanje referenduma.Madrid je zvanično, referendum proglasio, nezakonitim.

 

Međutim, danas u 9.30 pripadnici Civilne garde u sred glasanja silom upadaju na biračko mesto u Hironi, lomeći pritom stakla na ulaznim vratima.

Glasa se gde se stigne! Hiljade Katalonaca na ulicama, cela Barselona u žuto-narandžastim bojama. Katalonska policija upozorila je na pojavu građanskih nemira ukoliko španske vlasti zatvore birališta i na taj način spreče održavanje referenduma

10:07  PUDŽEMON GLASAO NA REFERENDUMU – Katalonski lider Karles Pudždemon glasao je danas na referendumu o nezavisnosti Katalonije, javio je El Pais.

09:33 ŠPANSKA POLICIJA UPADA NA BIRALIŠTE U HIRONI –  Pripadnici španske specijalne policije upali na biralište gde je bilo najavljeno da će on glasati u gradu Hironi, prenosi AFP. Snimci pokazuju kako policajci sa oružjem i šlemovima lome staklo na ulaznim vratima i ulaze u sportski centar koji katalonske vlasti namenile za glasanje.

09:10 GLASANJE POČELO SA INCIDENTIMA –  Glasanje na referendumu o nezavisnosti Katalonije, koji Španija smatra neustavnim, počelo je u devet sati na velikom broju biračkih mesta, prenosi El Pais. Na nekim biračkim mestima, kako se navodi, policija pokušava da spreči ljude da glasaju, a na pojedinim mestima zabeleženi su incidenti.

08:21 GLASAČI DA GLASAJU BILO GDE – Katalonska vlada saopštila je danas da će referendum biti održan i pozvala birače da glasaju na bilo kom biračkom mestu koje je otvoreno u slučaju da je španska policija prethodno zatvorila njihovo biralište. Pošto je veći deo biračkog materijala zaplenjen, glasači mogu da iskoriste birački listić koji su sami odštampali kod kuće, ali kako agencije u međuvremenu javljaju, novi glasački listići su stigli na biračka mesta.

 

07:15 REDOVI ZA OTVARANJE BIRALIŠTA –  Stotine građana Katalonije od ranog jutra stoji u redovima ispred birališta kako bi glasalo na referendumu o nezavisnosti tog bogatog španskog regiona koji centralna vlast u Madridu smatra neustavnim.

Rojters javlja da su neki građani blokirali vrata biračkih mesta, u slučaju da policija pokuša da spreči glasanje.

* Katalonski parlament je 6. septembra usvojio zakon kojim je ozvaničio svoje planove da se 1. oktobra u toj španskoj regiji organizuje referendum o nezavisnosti. Ustavni sud Španije ukinuo je katalonski zakon koji je predstavljao pravni okvir za uspostavljanje nezavnosti Katalonije, a španska vlada proglasila je nezakonitim održavanje bilo kakvog referenduma o nezavisnosti, jer se u Ustavu navodi da je “Španija nedeljiva”.

* Nekoliko dana pre referenduma nekoliko hiljada stanovnika Barselone i drugih gradova Katalonije su se okupili na trgovima u znak podrške referendumu i tom prilikom su pozivali sve da izađu na glasanje. Španska vlada saopštila je da će regionalna policija preuzeti kontrolu nad bilo kojim biračkim mestom uoči održavanja referenduma o nezavisnosti Katalonije.

* Katalonska policija upozorila je na pojavu građanskih nemira ukoliko španske vlasti zatvore birališta i na taj način spreče održavanje referenduma, zakazanog za 1. oktobar. Španska vlada je nekoliko dana pre referenduma naredila regionalnoj policiji Katalonije da identifikuje zvaničnike u lokalnim školama i drugim javnim zgradama za koje se očekuje da će biti korišćene kao biračka mesta na referendumu.

* Španski tužioci upozorili su da bi zvaničnici koji su uključeni u bilo kakve pripreme referenduma mogli biti optuženi za građansku neposlušnost, zloupotrebu položaja ili javnih fondova. U Evropskoj uniji raste zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Kataloniji, a grupe poslanika u Evropskom parlamentu (EP) su zatražile da Evropska komisije i druga tela EU intervenišu i pomognu da se stvari ne otrgnu kontroli.

 

Pogledajte još:

Izvor: Telegraf.rs/BBN

 

Top