IRAČKA ODMAZDA JE POČELA: Hoće li Iračke trupe udariti sa teritorije susedne… (VIDEO)

Irak će uz pomoć Irana i Turske preuzeti kontrolu nad graničnim prelazima svog Kurdistana

 

NEJASNO JE HOĆE LI ANKARA I TEHERAN PUSTITI IRAČKE TRUPE DA „UDARE” SA NjIHOVE TERITORIJE

IRAK planira da preuzme kontrolu na graničnim prelazima sa autonomnim regionom u toj državi Kurdistanom, „u saradnji” sa Iranom i Turskom, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Iraka.

U saopštenju nije bilo konkretnog objašnjenja da li iračke snage planiraju da sa iranske i turske strane krenu ka spoljašnjim graničnim prelazima koji su pod kontrolom regionalne vlade Kuridistana (KRG), prenosi Rojters.

Iran je zahtevao da Kurdistan preda kontrolu nad graničnim prelazima prema Siriji, Iranu i Turskoj, kao odmazdu za referendum o nezavisnosti Kurdistana održanog 25. septembra na kome je 92 odsto glasača zaokružilo opciju „da”.

Nakon završetka referenduma, Irak, Iran i Turska zahtevali su da KRG odustane od kontrole nad svojim spoljnim graničnim prelazima ka Turskoj, Iranu i Siriji.

Kako je agencija prethodno izvestila, pozivajući se na saopštenje kurdistanska televizija „Rudov”, regionalna vlada Kurdistana odbija da preda kontrolu nad svojim graničnim prelazima vladi Iraka.

Uz podršku Ankare i Teherana, iračka vlada je zahtevala od regionalne vlade Kurdistana da poništi rezultate referenduma ili se suoči sa sankcijama, međunarodnom izolacijom, a moguće i sa vojnom intervencijom, prenosi Rojters.

 

Pogledajte još:

Izvor: Fakti.rs

Top