VOJSKA IRAČKOG KURDISTANA ČEKA RUSKO ORUŽJE: Kad proglasimo nezavisnost, odmah krećemo … (VIDEO 18+)

Kurdske naoružane formacije — pešmerge — spremni su da odbiju svaki napad na Irački Kurdistan, gde se održava referendum o nezavisnosti, rekao je general Sirvan Barzini.

 

„Po kom mišljenju, nesporno je da se pešmerge nalaze u stanju borbene gotovosti. Uspevali smo da se izborimo sa iračkom vojskom koja broji milione ljudi, koja je u to vreme bila najmoćnija u regionu samo sa automatima kalašnjikova. Naravno, spremni smo da odbijemo napade od bilo koga“, izjavio je Barzini.

  VIDEO18+

Ipak, prema rečima Barzinija, pešmerge, zahvaljujući bogatom iskustvu saradnje sa susednim državama, smatraju ga „razumnim“.

„Oni su za 45 godina videli ko su Kurdi. Na delu smo im pokazali da smo njihovi najbolji susedi. Ne verujem da će biti vojnog mešanja niti da će se desiti neka slična greška“, rekao je komandant.

On je dodao da se Irački Kurdistan nada da će u slučaju proglašenja nezavisnosti najverovatnije modernizovati vojsku ruskim oružjem.

„To će biti nova država, ministri i vojni stručnjaci, ali, po mom mišljenju, najverovatnije će to biti rusko oružje jer za njegovo korišćenje imamo iskustvo i praksu. Tokom kurdskih revolucija korišćeno je rusko oružje“, rekao je Barzini.

Danas se u Iračkom Kurdistanu održava referendum o nezavisnosti

 

Pogledajte još:

Izvor: Sputnik.rs

 

 

Top