BLOKIRANI SVI LETOVI – BAGDAD U PANICI: Irački premijer zapretio Kurdima, predsednik iračkog Kurdistana pozvao sve stanovnike da…

Iran je danas saopštio da su svi letovi do i iz iračkog Kurdistana blokirani na zahtev vlade, dan uoči referenduma o nezavisnosti Kurdistana.

– Na zahtev centralne vlade Iraka, svi letovi iz Irana do Sulejmanije i Erbila (prestonica Kurdistana), kao i svi letovi kroz naš vazdušni prostor poreklom iz Kurdistana su obustavljeni – saopštio je portparol Vrhovnog saveta nacionalne bezbednosti, Kejvan Kosravi, prenosi AFP.

Vlasti iračkog Kurdistana planiraju danas da održe referendum o nezavisnosti uprkos protivljenju Bagdada, međunarodne zajednice kao i pretnjama o uzvratnim merama.

Predsednik iračkog Kurdistana Masud Barzani je uoči referenduma o nezavisnosti te autonomne oblasti pozvao stanovnike da izađu na glasanje i rekao da je partnerstvo sa Bagdadom “propalo”.

Barzani je takođe rekao da “da” na referendumu neće značiti da će odmah biti proglašena nezavisnost, već će označiti početak ozbiljnih pregovora s Bagdadom.

Naciji se uoči referenduma obratio i irački premijer Hajder al Abadi koji je rekao da će preduzeti “potrebne mere” da sačuva jedinstvo zemlje.

– Donositi jednostranu odluku koja utiče na jedinstvo Iraka i na njegovu bezbednost kao i na bezbednost regiona sa referendumom o odvajanju, suprotno je Ustavu i građanskom miru – rekao je Abadi u televizijskom obraćanju naciji.

Irak je većinski šiitski ali ima brojne manjine među kojima su suniti, Turkmeni i Kurdi.

Barzani je rekao da predmet referenduma nije definisanje granica ili nametanje svršenog čina. Bagdad i autonomna oblast Kurdistana obe polažu pravo na bogatu naftu provinciju Kirkuk kao i zone u provincijama Niniv i Diala.

– Želimo dijalog s Bagdadom da rešimo probleme i dijalog može da traje godinu ili dve – rekao je on i pozvao sve Kurde da sutra glasaju u miru.

Uprkos strogom protivljenjuvlasti u Bagdadu, međunarodnim pritiscima i pretnjama o uzvratnim merama Barzani nije odustao od održavanja referenduma. On je rekao: “da” na referendumu neće značiti da će odmah biti proglažena nezavisnost, već će označiti početak ozbiljnih pregovora s Bagdadom.

Pročitajte još: BURNA NOĆ U BERLINU NAKON IZBORA: “Nacističke svinje, ceo Berlin vas mrzi”, a sa druge strane- euforija desničara… Pratite uživo- (VIDEO)

OVO NEĆE MOĆI DA ZATAŠKAJU: Objavljen snimak položaja DAEŠ-a, na kojoj se vide američki vojnici! (VIDEO)

“DESET MILIONA MRTVIH U SEKUNDI”: Razgovor koji bi američki zvaničnici voleli da sakriju… (VIDEO)

DEMONSTRACIJA MOĆI! “UKROTITI TRAMPA VATROM”: Severna Koreja pokazala kako uništava američki nosač aviona… (VIDEO)

Izvor: Tanjug, Agencije

Top