BLISKI ISTOK VEĆ KLJUČA ZBOG REFERENDUMA KURDA: Erdogan:”Mi možemo da stignemo preko noći!” Premijer Iraka alarmirao bezbednosne službe u kurdskom regionu da… Pratite uživo (VIDEO)

 Irački premijer Hajder al-Abadi naložio je danas bezbednosnim službama “da zaštite građane kojima se preti ili su pod prisilom” u autonomnom kurdskom regionu u kojem se održava referendum o nezavisnosti, sapštio je njegov kabinet.

 

 

Abadi je rekao da je današnje glasanje o nezavisnosti iračkih Kurda od Bagdada protivustavno i zatražio od kurdskih vlasti da ga otkažu, navodi Rojters.

Ranije danas, premijer kurdskog regiona na severu Iraka Nečirvan Barzani izjavio je da referendum o nezavisnosti Kurdistana koji je u toku ne znači “prekrajanje granica” i neće rezultirati momentalnim otcepljenjem.

Barzani je, na konferenciji za novinare u Erbilu – glavnom gradu Kurdistana – istakao da, čak i ako rezultat današnjeg glasanja bude pozitivan, taj region će mirnim putem rešiti svoje sporove sa Bagdadom, preneo je AP.

Glasanje se održava širom kurdskog regiona u Iraku i na spornim teritorijama na koje polažu pravo i Bagdad i Kurdi, uključujući grad bogat naftom, Kirkuk.

Referendum o nezavisnosti iračkih Kurda, iako nije obavezujući, doveo je do porasta tenzija sa Bagdadom i regionalnim silama, dok su se SAD snažno suprotstavile tom potezu, upozorivši da bi to moglo da skrene pažnju sa borbe protiv Islamske države

Pratite uživo referendum iračkih Kurda:

 

Erdogan zapretio vojnom intervencijom zbog referenduma Kurda

 

Erdogan je istakao da je nezavisnost Kurda neprihvatljiva za njegovu zemlju i da je to pitanje “preživljavanja”, preneo je AP.

On je rekao da se u Turskoj na granici prema Iraku, u ovom momentu održavaju vojne vežbe i dodao da se turska vojska ne nalazi bez razloga na granici.

“Mi možemo da stignemo preko noći”, naglasio je predsednik Turske.

Erdogan je rekao da će Ankara zatvoriti granicu prema severnom delu Iraka zbog referenduma o nezavisnosti iračkih Kurda.

On je iračkim Kurdima zapretio da će im blokirati ključan izvoz – izvoz nafte, preneo je AFP.

Granični prelaz Habur biće zatvoren i za ulazak i za izlazak, rekao je Erdogan i istakao da je referendum nelegitiman.

“Nakon ovoga, videćemo kome će prodavati naftu. Ventil je kod nas, gotovo je kada ga zatvorimo”, rekao je Erdogan.

 

Širom iračkog Kurdistana građani se danas izjašnjavaju na referendumu o nezavisnosti tog regiona od Iraka.

 

Pogledajte još:

Izvor: Tanjug.rs

Top