ŽELJKO BEBEK BESAN NA BREGOVIĆA: Pesma na albanskom je bila klica razdora… (VIDEO)

U intervjuu za „Nedeljnik“, Željko Bebek je prvi put ispričao zašto je zaista napustio kultni sarajevski bend Bijelo Dugme i koliko mu je zapravo smetala „politizacija“ koju je Goran Bregović uneo u njihovu muziku.

 

«Promena u Bijelom dugmetu desila se onoga trenutka kada je Goran napisao pesmu na albanskom. To jeste bio prekrasan tekst koji su napisali prvaci albanskog pozorišta iz Skoplja i to je bio revolucionaran potez, ali to nisam bio ja. Tada sam rekao Goranu: ‘Ovo ti je sad prošlo i neće više’» – rekao je Željko Bebek.

Na pitanje da li mu je smetao politički kontekst koji bi donela pesma na albanskom snimljena dve godine posle demonstracija na Kosovu, on je rekao:

«Mislim da je politički kontekst kontaminirao Bijelo dugme. Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodnostima? Ja koji sam želeo da se unese moderni kulturni duh, odjedanput ulazim u dnevno-političko pitanje. To je na neki način bila klica razdora i nakon toga smo se 1984. i raspali» – rekao je Bebek.

On je ispričao da ga nije direktno pesma „Kosovka“ odvela iz „Dugmeta“, već „ta pesma kao proba nakon koje se u Bijelom dugmetu krenuo menjati stav“.

«I to toliko da se od grupe i od svega što smo dotada napravili, stvori otklon u nekom ispolitizovanom smislu. Bez obzira na poruke, da li se ja slagao ili ne s njima. Nije moje da ulazim u neki drugi teatar gde treba da igram novu ulogu za koju nisam spreman. Zato se razilazimo na Jahorini u trenutku kada se sprema novi album gdje na pitanje „Da li bi ti to pevao?“ odgovaram „Ne bih“.

 

Pogledajte još:

Izvor: NewsFront.rs

Top