RUSI ZADALI NOVI UDARAC ZAPADU: Amerika se od ovoga neće oporaviti, Putin naložio Vladi da…. (FOTO)

Ruski predsednik Vladimir Putin dao je instrukcije Vladi da izradi zakonsku regulativu do kraja godine kojom će rublja biti određena kao glavna valuta trgovine u svim ruskim morskim lukama, navodi se na internet stranici Kremlja.

Da bi se zaštitili interesi kompanija sa obavezama u devizama, Vladi je naloženo da odredi prelazni period pre prelaska na obračun u rubljama.

Prema rečima šefa ruskog nadzornog organa “FAS”, Igora Artjemjeva, mnoge usluge u ruskim lukama i dalje su u američkim dolarima, iako su luke u državnom vlasništvu.

Predlog za prebacivanje tarifa u morskim lukama na rublju prvi put je predložio predsednik pre godinu i po dana. Ideju nisu prihvatale velike transportne kompanije, koje su želele da zadrže prihode u dolarima i drugim stranim valutama zbog oscilacije kursa rublje.

Artjemjev je rekao da će odluka prisiliti strance da kupuju u ruskoj valuti, što je dobro za rusku valutu.

U 2016. godini njegova agencija podnela je nekoliko tužbi protiv najveće ruske lučke kompanije “NMTP”. Prema FAS-u, kompanija je odredila tarife za pretovar u dolarima i podigla tarife od januara 2015. “bez objektivnih razloga”.

Nadzorni organ je presudio da je “NMTP” zloupotrebio svoju dominantnu poziciju na tržištu i odredio kaznu od 9,74 milijardi rubalja, ili oko 165 miliona dolara po tekućem kursu. Odluku je poništio sud u Moskvi u julu ove godine.

 

Izvor: Vostok, RT

Pogledajte još: ”MARIJA” POČELA DA UBIJA: Uragan na Karibima seje smrt, Tramp proglasio vanredno stanje – Portoriko ‘osuđen’ na uništenje! (VIDEO)

Top