DA LI JE MOGUĆE? TORNADO U SRBIJI: Iza sebe ostavio pustoš i najezdu pijavica… (VIDEO)

Pravi mali tornado opustošio je jedno poljoprivredno imanje u Moraviću kod Šida i iza sebe ostavio uništenu njivu sa sojom i voćnjake.

 

Slika koja je potpuno neuobičajena za ovo podneblje, ali posledice su strašne. Prizor je zabeležio predsednik Zelene ekološke partije – Zeleni Dejan Bulatović na imanju svog prijatelja Dragana, 10. septembra u Moraviću, u šidskoj opštini.

Meteorolozi navode da se, s obzirom na klimatske promene, očekuje pojava pijavica u Srbiji

Bulatović za beogradske medije kaže da je više puta upozoravao javnost vezano za klimatske promene i u Srbiji a čiji je uzrok čovek, tačnije njegova bahatost prema prirodi.

– Štete u poljoprivredi su ogromne (posebno u Vojvodini) nakon užasnih vrućina, a posle kojih se događaju velika nevremena, propraćena snažnim vetrovima i sporadičnim malim tornadima. Ukoliko nastavilmo sa emisijom otrovnih gasova i selektivnim uništavanjem prorode tornado će biti sve učestalija pojava i sve većih jačina – upozorio je Bulatović.

Bulatović je istakao da će zime biti sve suvlje i hladnija a leta sve toplija bez kiše i da ovakvi prizori čekaju Srbiju ako zaista već sad ne promenimo navike.

Nakon što je objavio ove slike na Fejsbuku, njegovi pratioci su redom izražavali nevericu da su ovakvi prizori mogući u Srbiji, navodeći da ih nikada nisu očekivali na našim prostorima.

 

Pogledajte još:

Izvor: Telegraf.rs

Top