POGLEDAJTE OVAJ CIRKUS: Poslednja uporišta ID u Siriji drže borci sa Balkana, Asad nezaustavljiv – teroristi broje zadnje dane! (VIDEO/MAPA)

Sirijska vojska, borci libanskog Hezbolaha i iranske Revolucionarne garde započeli su oslobađanje sirijskog grada Majadin, koji se smatra za jedno od poslednjih uporišta Islamske države, a u njemu se nalaze skoro svi džihadisti iz BiH i ostalih delova bivše Jugoslavije, prenose banjalučke “Nezavisne novine”.

Kako navodi vecernji.ba, prema izveštaju ruskog Ministarstva obrane, nakon velike pobede nad Islamskom državom u gradu Deir Ez-Zor, sirijska vojska kontroliše više od 85 odsto sirijske teritorije.

Zajedno sa Hezbolahom Revolucionarnom gardom Irana, nakon oslobođenja Der Ez-Zora, sirijski vojnci krenuli su prema Majadinu, koji je uz pojedine delove Rake, poslednje uporište terorista Islamske države.

Navodi se da je Majadin specifičan po tome što se u njemu nalaze, uz ostale strane borce, gotovi svi borci iz BiH i ostalih delova bivše Jugoslavije.

Bosanski portal dobio je od sirijske bezbednosne službe informaciju da je u borbi za Deir Ez-Zor poginuo i Amer Džinić, džihadista iz sela Ošve kod Maglaja, koji je u Siriju otišao krajem 2013. godine. On je u džihad otišao s ocem, koji je bio član vehabijsko-selefijske zajednice, i sedmoro braće i sestara.

Navodi se da je najmlađi brat Almir uspeo da pobegne iz Sirije, ali je uhapšen na sarajevskom aerodromu u julu 2016. na osnovu poternice koju je Sud BiH raspisao za njim zbog krivičnog dela organizovanja terorističke grupe radi terorizma.

Almir je u Sarajevo stigao iz Istanbula, u kojem ga niko nije zaustavio uprkos poternici koja je za njim bila raspisana.

U posljednjih mesec dana, prema izvorima zapadnih obaveštajnih službi, više od 300 džihadista iz Rake i Deir Ez-Zora preko Turske vratilo se u zemlje EU, ali i u BiH.

“Da je kraj Islamske države u Siriji pitanje dana, pokazuje i činjenica da su teroristi počeli da prebacuju finansijska sredstva sa teritorija koji su pod njihovom kontrolom u druge države, među kojima su i evropske”, saopštio je predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Dmitrij Feoktistov.

Pročitajte još: RUSKE PODVODNE NEMANI OPET PRŽE : ISIS nestaje sa lica zemlje! (VIDEO)

HRVATSKA OTKRILA SVE KARTE: Najnoviji potez neminovno vodi ka otvorenom sukobu Sarajeva i Zagreba… (VIDEO)

FOTOGRAFIJA SKRIVANA 16 GODINA, ŠOKIRALA SVET: Evo šta su radili Amerikanci dok su gorele Kule Bliznakinje na Menhetnu… (FOTO)

HAOS U SEVERNOJ KOSOVSKOJ MITROVICI – OGLASIO SE RUSKI PATRIJARH: Policajci sinoć napadnuti na dužnosti, privedena tri sekretara srpskog Crvenog krsta- Teror na Kosovu! (VIDEO)

Izvor: Tanjug

Top